Latest News

ADAÇAYIADAÇAYI

ADAÇAYI Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden…

Devamı »
03Jan2008

ZEHİRLENMELERZEHİRLENMELER

ZEHİRLENMELER ZEHİRLENMELER Çeşitli maddelerde zehirlenmeler olur. Bunun için hemen: doktora gitmelidir. Ne ile zehirlendiğini bilip söylemesi teda- , vıyı kolaylaştırır Eskiden zehirlenmelere bir takım halk ilaçları kullanılmıştır. Bunlardan birkaçını şöyle sıralıyoruz. 1- Bir baş sarımsak döğmeli…

Devamı »
02Jan2008

ZATURRİEZATURRİE

ZATURRİE 1- 40 gram sinirli yaprak otu bir litre suda kaynatılır, Sa. bah, akşam birer bardak içilir. 2- Keten tohumu lapası kullanılır. Lapalar bahsine bakı. nız. 3- 100 gram ebegümeci kökü veya 150 gram ebegümeci yaprağı bir litre suda kaynatılır. Sabah, akşam birer bardak içi. İir. 4- 15 gram pa…

Devamı »
02Jan2008

ZATÜLCENPZATÜLCENP

ZATÜLCENP Eskiden zatülcenp için çeşitli ilaçlar kullanılmıştır. İlaçlardan bir kaçı şunlardır: 1- 250 gram kuru incir, 250 gram kuru üzüm iyice yıkanır. İncirler doğranır, üzümlerle birlikte bir litre suda kaynatılıp indirilir. Günde üç çay bardağı içilir. 2- Hastanın göğsüne keten tohumu lapası ko…

Devamı »
02Jan2008

ZAFİYETZAFİYET

ZAFİYET Zayıflık ve had zayıflık hallerinde hastanın hangi sebeplerden zayıfladığı araştırılır. Bunun için doktora gidip teşhis ve tedavi şekline, çaresine bakılır. Eskiden zayıflık ve zafiyet için çeşitli ilaçlar yapılmıştır. Bunlardan bir kaçını görelim. 1- Kınakına şerbeti içmelidir. İştah açar. …

Devamı »
02Jan2008

YÜZÜ GÜZELLEŞTİRMEKYÜZÜ GÜZELLEŞTİRMEK

YÜZÜ GÜZELLEŞTİRMEK 1- Yumurta şansını şarap ile karıştırıp çırpıp yüze sürmeli. 2-3 saat bekledikten sonra yumurtanın akı ile yüzü masaj yapmalı. Bir saat sonra yüzü yıkamalı. Hayret edilecek kadar yüz güzelleşir. 2- Hıyar suyu ile susam yağı aynı ölçüde çalkalanıp yüze sürülür. 3- Akırıkarha kabac…

Devamı »
02Jan2008

YILAN SOKMASIYILAN SOKMASI

YILAN SOKMASI Yılanın soktuğu yeri vakit geçirmeden emip tükürdüklerini hemen herkes bilmektedir. 1- Yılan sokulan yerin üst tarafı iple veya bir bezle iyice sıkılıp bağlanır. Sokulan yere neşter vurulup sıkılır. İncir ağacının körpe dallarının uç kısmından 10 cm. uzunlukta kesilir. Taş havanda veya…

Devamı »
02Jan2008

YELYEL

YEL Eskiden romatizmaya ve romatizmadan olmayan üşütmeden veya bilinmeyen sebeplerden ileri gelen (el, kol ve bacak-lardaki) ağrılara da yel denirdi. Bu cümleden olarak bunlardan birinin reçetesini yazıyoruz. Diğerleri romatizma bahsinde yazılmıştır. Sinameki 10 gram, havlican 7 gram, kına 35 gram, …

Devamı »
02Jan2008

YATAĞA İŞEYENLEREYATAĞA İŞEYENLERE

YATAĞA İŞEYENLERE Yatağa işeyen çocuklar ekseriye ruhi sebeplerden dolayı atağa işer. Bu sebeple çocuğu döğmek veya azarlamak doğru değildir. Hatta bu halini başkalarına söylemek çocuğun izzetinefsini kırmak daha büyük bir hatadır. Çocuk zaten beklediği sevgiyi göremediğinden bu hale gelmiştir. Ana …

Devamı »
02Jan2008

YANIKLARYANIKLAR

YANIKLAR 1- Bir miktar kınaya sirke ilave ederek karıştırmak. Merhem kıvamına getirmeli. Yanık üzerine sürmeli. Ağrıyı keser, cildi kabartmaz, iz bırakmadan tedavi eder. Veya kınayı zeytinyağı ile karıştırıp yanık üzerine sürmelidir. 2- Yanık üzerine hemen tahin sürmeli. Ağrıyı keser çabuk tedavi e…

Devamı »
02Jan2008

VEREMVEREM

VEREM Tubcrkiloz akciğer veremi için çeşitli ilaçlar kullanılmıştır Bunlardan bir kaçı şunlardır: 1- Bir litre suda 150 gram sinirli yaprak otu kaynatılıp sabah ve oglen yemeklerden iki saat evvel akşam yatarken birer cay bardağı içilir. 2- Eski hekimlerden çoğu verem tedavisinde bu ilacı kullanmışl…

Devamı »
02Jan2008

ÜREMİÜREMİ

ÜREMİ 1- 200 gram madımak bir litre suda kaynatılır. Günde 3-4 bardak içilir Madımağın yemeğim de yaparak yemek faydalıdır Yaz aylarında taze kış aylarında kuru madımak kullanılır. 2- Damla sakızı 30 gram, çöreotu 50 gram, sarı sabır 40 gram Bu eczalar doğulup birbirine karıştırılır. Sabahlan aç ka…

Devamı »
02Jan2008

UYKUSUZLUKUYKUSUZLUK

UYKUSUZLUK Uykusuzluğun çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında ■ ir bozukluğu gelir. Sebebinin teşhisi ile tedaviye başlamak erekir. Eski hekimler uykusuzluk için pek çok ilaçlar kullanmışlardır. Onlardan bir kaçı şöyledir: 1- Safran 7 gram, afyon 3 gram, menekşe yağı 18 gram. Bu eczaları döğme…

Devamı »
02Jan2008

UYKU FAZLALIĞIUYKU FAZLALIĞI

UYKU FAZLALIĞI Eski hekimler fazla uykunun beyinde rutubetin fazla oluşundan ileri geldiğim söylemişlerdir Normalin üstünde uyuyan, uykuya doyamıyan, yatağından kalkmak istemeyen veya zor kalkan kimselerin uykusunu hafifletmek için; Çöreotu sirke içine konur. Bir gün bekletilir' Çıkarıp gölgede kuru…

Devamı »
02Jan2008

UNUTKANLIKUNUTKANLIK

UNUTKANLIK Eski hekimlerin nisyan dedikler, unutkanlık içın soyle. diklen sözler ve kullandıklar! ilaçlar şunlardır: Unutkan ,lacı 50-55 vaşma kadar olan kimselere faydalı olur. 53 yaşından sonraki kimselere ilaç fayda vermez. Zira bu yaştan sonrak, unutkanlık bunama alameti Neva hafıza ihtiyarlığıd…

Devamı »
02Jan2008

TİFOTİFO

TİFO Bulaşıcı hastalıklardan biri de tifodur. Eskiden humma veya kara humma da derlermiş. Bundan 50-60 sene evvel kara-h'urnmn diyenler vardı. Lağım sulan ile sulanan sebze bahçelerinden alman ve çig olarak yenilen sebzelerle (salatalar, marullar, domates, biber, taze, roka, maydanoz vb.) tnsanlara …

Devamı »
02Jan2008

TEMRİYETEMRİYE

TEMRİYE Cilt üzerinde parça parça, daha ziyade dairemsi (yuvarlakça) hafif kızarma ile başlayan sonraları grileşen bir takım lekelerdir. Bir veya daha fazla olabilir. Eskiden temriyeyi ilaçla tedavi edenler olduğu gibi, manevi yoldan tedavi edenler de vardır Temriye tedavisinde kullanılan ev ilaçlar…

Devamı »
02Jan2008

TAVUKKARASITAVUKKARASI

TAVUKKARASI Aksam olunca etrafı göremeyen kimseye gözlen tavukkarası olmuş derler. 1- Kuru soğanı sıkıp suyunu göze damlatırlar, şifa bulur. …

Devamı »
02Jan2008

TANSİYONTANSİYON

TANSİYON Kan basıncına tansiyon diyoruz. Kalbin muntazam aralıklarla pompaladığı kan basıncına büyük tansiyon denir. Kalbin her iki pompalama arasındaki geçen zaman içindeki kan basıncının en düşük basıncına da küçük tansiyon deniyor. Tansiyon yaşa veya bünyeye göre biraz farklılık gösterir. Bu fark…

Devamı »
02Jan2008

ŞİŞLERŞİŞLER

ŞİŞLER İnsan bünyesinin muhtelif yerlerinde muhtelif sebeplerden şişlikler olur. Bir kısım şişlikler kendi mevzularmdaki alfabe sırasında yazılmıştır. El ve ayak şişmesi, cilt hastalıkları bahsindeki şişler siroz bahsindeki şişler ve ilaçlan yazılmıştır. Sebebi bilinmeyen şişler. Bilhassa el ve ayak…

Devamı »
02Jan2008

SITMASITMA

SITMASivrisinekler tarafından insandan insana aşılanan bulaşıcı bir hastalıktır. Üşüme, titreme ve ateş gibi nöbetler yapar. Ekseriya günün aynı saatlerinde tutar. Her gün tutan ve gün aşırı tutan çeşitleri vardır. İnsanı zayıflatır. Kuvvetten düşürür, hatta öldürür.1- Kırmızı kantoron çiçeğinden be…

Devamı »
02Jan2008

SIRACASIRACA

SIRACABoyun etrafında şişler görülür. Bir müddet sonra bu şişler patlar, cerahatlar akar. Eski hekimlerin sıraca tedavisinde kullandıkları ilaçlardan bir kaçı şunlardır:1- Enginar yapraklarım sapları ile beraber kaynatıp suyu ile sıraca yaralarını yıkamalı yapraklarını sıraca üzerine koyup bağlamalı…

Devamı »
02Jan2008

SIKINTI (KASAVET)SIKINTI (KASAVET)

SIKINTI (KASAVET)1- Birkaç adet ipekböcegi kozası içindeki böceği çıkarmalı, toprak veya porselen bir kap içerisinde kozaları yakmah, ağzım kapatmalı veya kabın ağzını kapatmalı, fırına vermeli yahut ateşe koymalı kozalar kömür haline gelince dögmeli ve bir kahve kaşığı içmelidir. Sıkıntıyı kalpten …

Devamı »
02Jan2008

SİYATİKSİYATİK

SİYATİKinsanın kalçasında başlayan bu ağrı yürürken, oturup kalkarken agn yapar. Bazen ağrı şiddetlenir. Hafif öksürmede daasrı yapar. Ağrı bele ve bacağa doğru ilerler, sert yatakta /tmalı, sert sandalyede oturmalı ve bol bol istirahat etmeli-?r Eski hekimlerin siyatik tedavisinde kullandıkları ila…

Devamı »
02Jan2008

SİROZSİROZ

SİROZVücudun muhtelif yerlerinde su toplaması (birikmesi) haline eski tıbda istiska denilmiştir. Nasıl ki ateşli hastalıklara çoğuna humma denildiği gibi siroz'un ve ödem gibi hastalıkların hepsine istiska denilmiştir. Istiskaa-i batn, istiskaa-i sadr, istiskaa-i kilye, istiskaa-i mafsal, yani kannd…

Devamı »
02Jan2008

SİNÜZİTSİNÜZİT

SİNÜZİT1- Bir avuç zeytin ağacı kökü ve bir tutam taze zeytin yap. ragı bir kap içine konur, su ile kaynatılır. Kaynamaya başla. yınca başına bir örtü alıp buharı üzerine eğilmeli, çıkan buha-n burnu ile çekerek tenefüs etmelidir. Birkaç dakika bekleme-lidir. Veya suyu kaynayınca indirip başına bir …

Devamı »
02Jan2008

SİNİR BOZUKLUĞUSİNİR BOZUKLUĞU

SİNİR BOZUKLUĞUŞehirlerde ve büyük şehirlerde yaşayan insanlarda daha fazla görülen bu hastalığa üzüntü, heyecan, münakaşalar, gürültüler ve bunun gibi birtakım içtimâi (sosyal) hayat şartlarının aksi (olumsuz) tesirini sebep olarak gösterebiliriz. Kuru ve sulu içkilerin tesirini de unutmamalıdır. K…

Devamı »
02Jan2008

SİĞİLSİĞİL

SİĞİLBilhassa daha çok elin üst kısmında görülen siğil, bazen kısa zamanda etrafa sıçrayarak elin üst kısmını dolduran sert kabarcıklardır. Bunun için bazıları manevi tedavi şekline gitmişlerdir. Ocak denilen kimseler, incir çubuğunu okuyarak bıçakla çenter, güneşli bir yere asar veya dama atarlar, …

Devamı »
02Jan2008

SEVDASEVDA

SEVDA1- Kurutulmuş sığırdili yaprağı 35 gramKara helile 60 gramKuru üzüm çekirdeksiz 350 gramSinameki 15 gramArık su (ma-i mukattar) 500 gram Bu eczalar beraber kaynatılır, suyun 150 gramı uçunca indirip süzmeli. Sabahlan aç karnına birer fincan içmeli. 2- Demirdikem otu 40 gram (tazesi) Rezene tohu…

Devamı »
02Jan2008

SES KISIKLIĞISES KISIKLIĞI

SES KISIKLIĞISes kısıklığını tedavi için eski hekimler şu ilaçlan kullanmışlardır.1- 350 gram tülün içine 35 gram doğulmuş zencefil karıştırılır- Sigara yaparak günde 5-6 adet içilir. Sesi açar ve gûzel-leştirir.2- Karaturp suyundan bir fincan almalı. Buna bir fincan kaynamış su ilave ederek içmelid…

Devamı »
02Jan2008

SEDEF HASTALIĞISEDEF HASTALIĞI

SEDEF HASTALIĞITemriyeye benzeyen, ellerde kol ve bacaklarda daha çok görülen pul pul kabarıklar, kızartılar birbirine bitişiktir. Yer yer büyük parçalar halinde bulunur. Şu ilaçlar kullanılır.1- incir yapraklarını toplayıp kurutmalı, havanda döğüp elemeli akşam yatarken ve sabah aç kamına birer tat…

Devamı »
02Jan2008

SARILIKSARILIK

SARILIKSarılık hastalığı virüslü veya virüssüz olur. Sanlık hastalısında eski hekimler pekçok ilaçlar kullanmışlardır. Bu arada havascılar manevi yönden hastalığı tedavi ederken bazı kimseler bilhassa eski berberler yakın zamana kadar sarılık keserlerdi eski hekimlerin kullandıkları ilaçlardan bir k…

Devamı »
02Jan2008

SAR'A HASTALIĞI REÇETELERİSAR'A HASTALIĞI REÇETELERİ

SAR'A HASTALIĞI REÇETELERİSar'a hastalığının teşhisinden sonra sebebinin ortadan kaldırılmasına başlayınca şu ilaçlatın kullanılması tavsiye edilmiştir. Beş sar'alı üzerinde yapılmış olan tecrübede ikisinin ivüeşmediği, diğer üçünün iyileştiği görüldü, her nedense eski hekimler sar'a tedavisine başl…

Devamı »
02Jan2008

SAR'A HASTALIĞISAR'A HASTALIĞI

SAR'A HASTALIĞIEski hekimlere göre sar'a hastalığına çeşitli tesirlerin sebep olduğu tesbit edilmiştir. Bu sebeple önce sar'anm neden olduğu teşhis edilir sonra tedaviye geçilir. Sar'ayı meydana getiren sebepler şunlardır:1- Midede balgam birikmesi,2- Başta (kafada) balgam olması,3- Safrakesesi bozu…

Devamı »
02Jan2008

SAFRA KESESİ TAŞISAFRA KESESİ TAŞI

SAFRA KESESİ TAŞI1- Bir fincan su içine 15 damla kekik yağı damlatıp sabah aç karnına içmeli, birkaç gün devam etmelidir. Taşları eritir veya düşürür. Bu ilaç mesane ve böbrek taşlarına da iyi gelir.2- Karaturpun siyah kabuklannı hafifçe kazımalı, rendenin ince tarafı ile rendelemeli, rendelenen tur…

Devamı »
02Jan2008

SAFRA KESESİ SANCISISAFRA KESESİ SANCISI

SAFRA KESESİ SANCISI1- 100 gram aslandişi kökü bir litre suda kaynatılır. Sabah, öğlen ve akşam birer çay bardağı veya birer fincan (bünyeye göre) içilir.2- 50 gram hindibakökü bir litre suda kaynatılır. Sabah,öğlen ve akşam birer çay bardağı veya bünyeye göre birer fin. can içilir. Hindiba yaprakla…

Devamı »
02Jan2008

KUSMAKUSMA

KUSMASafra kesesi rahatsızlığı ile hasta kusuyor ise midesi yemek kabul etmiyorsa hemen çıkarıyorsa tedavi için şu ilaç yapılmalıdır.Kimyon (kaba doğulmuş) 2 gram Sumak (çekilmiş) 2 gram Su 2 bardakKarıştırıp (kaynatılmadan) soğuk su ile içilir. İki saat sonra ufak bir kase çorbaya kuru nane ekilere…

Devamı »
02Jan2008

KUSTURUCU İLAÇLARKUSTURUCU İLAÇLAR

KUSTURUCU İLAÇLAR1- Bal veya bal şerbeti içine biraz tuz koyup hastaya içir-meli. Biraz sonra hasta kusar.2- Beş gram üzerlik tohumu 40 gram pekmezle kaynatılır, cine bir çorba kaşığı sirke koyup hastaya içirilir. Hasta hemen kusar. Hasta kusunca o gün için hastaya yiyecek ve içecek verilmeyecek (ha…

Devamı »
02Jan2008

SAFRA KESESİ HASTALIKLARISAFRA KESESİ HASTALIKLARI

SAFRA KESESİ HASTALIKLARIEski hekimler safra kesesi bozukluğunda öncelikle hastayı kustururlar. Ertesi gün tedavi için gereken ilacı verirlerdi…

Devamı »
02Jan2008

SAÇKIRANSAÇKIRAN

SAÇKIRANSaçkıran bulaşıcı bir hastalıktır. Eskiden saçkıran hastalı. ğında şu ilaçlar kullanılırdı:1- Sarımsak kesilir. Tuza batınlarak saç kırardı yerlere sû-rülürdü.2- Sirke ruhuna pamuk batırıp saçkıranlı yere sürülür. Pek fazla yakarsa da hastalığı tedavi eder. Sağlam yerlere sür-memelidir. Yara…

Devamı »
02Jan2008

SAÇ DÖKÜLMESİSAÇ DÖKÜLMESİ

SAÇ DÖKÜLMESİ1- Mersin yapraklan sirke ile kaynatılır, saçlar akşamları bununla yıkanırsa saç dökülmesini önler.2- Akşam saçları halis zeytinyağı ile yaglamah, en az iki saat bekledikten sonra yıkamalıdır. Saçları besler, dökülmeyi önler.3- Yemeklerde sarımsak yemek de saçları besler. Dökülmeyi önle…

Devamı »
02Jan2008

SABAHLARI ZİNDE KALKMAK İÇİNSABAHLARI ZİNDE KALKMAK İÇİN

SABAHLARI ZİNDE KALKMAK İÇİN1- Akşam yatarken bir çorba kaşığı bal içine kafi miktar kekik karıştırıp yemelidir.2- 4-5 gram kekik bir bardak suda kaynatılır, içine iki tatlı kaşığı sirke ilave edip ılık ılık içip yatmalıdır.…

Devamı »
02Jan2008

ROMATİZMAROMATİZMA

ROMATİZMABuna yel de denir. Eski hekimlere göre (yelin) romatizmanın çeşitleri vardır. Çeşitli ilaçlar kullanılmıştır. Onlardan birkaçını şöyle sıralıyoruz. 1- Sarımsak 10 diş Zeytinyağı 4 fincan Tuz yarım fincanBu eczalar beraber kaynatılır. Yaz aylarında rüzgar tutmayan güneşli bir yerde, kış ayla…

Devamı »
02Jan2008

RAHİM KANAMASIRAHİM KANAMASI

RAHİM KANAMASI1- 20 gram kabuklarından temizlenmiş hıyar tohumu iyice döğûlür, bir bardak su ile karıştırılıp içilir.2- Kanama fazla ise hemen hamama götürmeli. Beline avuç içlerine ve tabanına bal sürüp üzerine çiriş ekmeli.…

Devamı »
02Jan2008

RAHİM İLTİHABIRAHİM İLTİHABI

RAHİM İLTİHABIRahim iltihabının çeşitli sebepleri vardır. Rahim iltihabına eskiden şu ilaçlar kullanılmıştır.1- Yerfeslegeni (merculialis) denilen otun yeşil yapraklan ki elin avuçları içinde ovularak ezilir. Ceviz veya daha küçük olarak rahim ağzına bırakılır (yerleştirilir). Rahimdeki bütün iltiha…

Devamı »
02Jan2008

RAHİM AĞRISIRAHİM AĞRISI

RAHİM AĞRISI1- Baldırıkarayı kaynatmah dayanabilecek sıcaklıkta suyuna oturmalı, buna birkaç gün devam etmelidir.2- 20 gram turuncu bir litre suda kaynatmah, yemeklerden sonra birer çay bardağı içmelidir.3- Acıbadem yağı tenkıye etmelidir.4- Durakotunu kaynatmak, dayanabilecek şekilde suyuna oturmal…

Devamı »
02Jan2008

PROSTATPROSTAT

PROSTAT1- Pırasayı su ile kaynatmak, sabah akşam bardak bardak içmelidir.2- Yabani kekik (satere) 20 gram, su bir litre kaynatılır. Günde üç çay bardağı içilir. Kekik de kaynatılıp içilirse aynı şifayı verir.3- Kerevizin yumrusu ve yaprakları beraber kaynatılıp, sabah aç karnına ve akşam yatarken bi…

Devamı »
02Jan2008

PEKLİK (KABIZLIK)PEKLİK (KABIZLIK)

PEKLİK (KABIZLIK)Bu hastalığa kabızlık da denir. Büyük abdestin katılaşması halidir. Bu halde büyük abdesü çıkarmada zorlama olur. Bu gibi zorlamalar insan için tehlikeli bir durum meydana getirir. Bazı kimselerde ise abdest bozma hali 2-3 günde bir ve hatta daha geç olduğu görülür. Bu durum dahi in…

Devamı »
02Jan2008

PAMUKÇUKPAMUKÇUK

PAMUKÇUKBebeklerin ağız kenarında ve dilinde görülen beyazımsı küf gibi (bar) bir çeşit mantardır. Eskiden bu hastalığı tedavi için şu ilaçlan kullanırlardı:1- Yumuşak bir beze biraz pekmez sürüp bebeğin dili hafifçe silinir.2- Bebeğin dilinin üzerine şekeri döğüp serpmeli.3- Bebeğin dili üzerine bi…

Devamı »
02Jan2008

ÖKSÜRÜKÖKSÜRÜK

ÖKSÜRÜKÖksürük kuru ve balgamlı olur. Öksürüğe sebep olan hastalığı teşhis ederek tedaviyi kolaylaştırmak gerek. Eski hekimler öksürüğün tedavisinde, pek çok ilaçlar kullanmışlardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:1- 25 gram susam yağı ile 50 gram nöbet şekeri karıştırıp eritmeli, sabah …

Devamı »
02Jan2008

NEZLENEZLE

NEZLEÜst solunum yolları iltihaplanması ile zuhur eden. bir hastalıktır. Nezlenin kademeleri (dereceleri) vardır. Alman virüse ve bünyeye göre ayrı ayrı şekilde ve şiddette tezahür eder. En hafifi yalnız burun akması ile geçiştirilir. Diğerlerinde burun akması ile birlikte hapşırmak (aksırma) ile ve…

Devamı »
02Jan2008

NEFES DARLIĞINEFES DARLIĞI

NEFES DARLIĞIBaşta bronşit olmak üzere nefes darlığına çeşitli hastalıklar sebep olmaktadır. Sebebi teşhis edilirse tedavi kolaylaşır. Eski hekimlerin nefes darlığını tedavide kullandıkları ilaçlardan birkaçı şunlardır:1- Çam sakızı 15 gram Damla sakızı 7 gram Zencefil 7 gram Tarçın 7 gram Afyon 3 g…

Devamı »
02Jan2008

NASIRNASIR

NASIRDaha ziyade ayaklarda görülen nasır, sıkı ayakkabı giymekten olur. Ellerin iç kısmında görülen nasırlar daha çok kazma, kürek, çapa, balta gibi aletleri kullanırken fazla sıkmaktan olur. Ayaktaki nasır insana daha çok eziyet verir. Şu ilaçlar faydalıdır.1- Nasırlı âzâ akşam sıcak suya sokulur. …

Devamı »
02Jan2008

MİDE ÜŞÜTMESİMİDE ÜŞÜTMESİ

MİDE ÜŞÜTMESİHerhangi bir sebep dolayısıyla mide üşümüşse tedavi için eski hekimlerin kullandıkları reçetelerden birkaçını şöyle sıralayabiliriz:1- Bir bardak suda kuru veya taze nane ve yarım limon kaynatılır. Sıcak sıcak yudumlanır, mideyi düzeltir.2- Hindistan cevizi (küçük) kabaca döğülür, 200 g…

Devamı »
02Jan2008

MİDE ZAFİYETİ, HAZIMSIZLIKMİDE ZAFİYETİ, HAZIMSIZLIK

MİDE ZAFİYETİ, HAZIMSIZLIKMide zafiyeti veya mide tembelliği denilen bu hastalık hazımsızlığa sebep olur. Hazım için gerekli salgının olmayışı veya midede fazla miktarda asit olması gibi sebeplerden başl^ mide siniri ve psikolojik halleri de sayabiliriz. Mideyi düzelt. mek ve hazmı tam yaptırmak içi…

Devamı »
02Jan2008

MİDE YEMEK KABUL ETMEZSEMİDE YEMEK KABUL ETMEZSE

MİDE YEMEK KABUL ETMEZSEYiyip içtiğini mide kabul etmeyip geri çıkarır ise (kussa) tedavi için 2 gram çekilmiş sumak ve iki gram kimyon kabaca dögülür. Birbirine karıştırılır, kâfi miktar su ile içilir, iki saat sonra hazırlanmış olan bir kâse çorba üzerine bolca kuru nane ekilir. Hasta bu çorbadan …

Devamı »
02Jan2008

MİDE YANMASIMİDE YANMASI

MİDE YANMASIMide yanması hissedilince ihmal etmeden tedavi çaresine bakmalıdır. Aksi halde ileride daha fazla ağrılar başlar. Nihayet ülsere çevirir. Eski hekimler mide yanmasına bir takım ilaçlar kullanmışlardır. O. ilaçlardan bir kısmı şunlardır:1- Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer kaşık ta…

Devamı »
02Jan2008

MİDE DOLGUNLUĞUMİDE DOLGUNLUĞU

MİDE DOLGUNLUĞUMidede dolgunluk hissedilir. Def-i hacet (büyük abdest) gayet az çıkar. Canı yemek yemeyi istemez.1- 100 gram ebegümeci kökü 15 gram sinameki bir litre su ile kaynatılır. Akşam yatarken ve sabah aç karnına birer su bardağı içilir.2- 10 gram kekik yarım litre suda haşlanır. Günde üç ça…

Devamı »
02Jan2008

MİDEDE BALGAM BİRİKMESİMİDEDE BALGAM BİRİKMESİ

MİDEDE BALGAM BİRİKMESİMidede balgam birikir. Bunu mide dışart atamazsa zamanla iştahsızlık, mide ağrısı, hatta sar'a hastalığına dahi sebep olabilir. Midedeki balgamı atmak için şu ilaçları kullanmalıdır.1- 10 gram damla sakızı ve 4 gram şeker döğûlüp karıştırılır. Akşam yatarken kâfi miktar su ile…

Devamı »
02Jan2008

MİDE BULANTISIMİDE BULANTISI

MİDE BULANTISIMide bulanır insan kusma haline gelir. Bu herhangi bir şeyden iğrenme, tiksintiden olduğu gibi yenilip içilen bir şeyden de olabilir. Veya sebebini anlamadığı bir hal alabilir. Bunun için ilk yapılacak ilaçlar şunlardır. 1_ Bir tutam nane yarım limon iki bardak suda kaynatılır Bir bard…

Devamı »
02Jan2008

MİDE AĞRISIMİDE AĞRISI

MİDE AĞRISI1- Mideyi üşütmekten ağrıyorsa çok zaman gaz vardır. Yemeklerden üç saat evvel zencefil murabbası yemelidir. Veyahut 20 gram zencefil 200 gram şeker bir litre suda kaynatılır, yemeklerden iki saat evvel ılık ılık bir çay bardağı içilir. Meyve, soğuk ve ekşi yiyecek içeceklere perhiz etmel…

Devamı »
02Jan2008

MİDE HASTALIKLARIMİDE HASTALIKLARI

MİDE HASTALIKLARIMide hastalıklarının çeşitli nedenleri vardır. Fazla sıcak yeme içme, fazla soğuk içme, mideyi fazla doldurma, gastirit, ülser, sinir ve son senelerde ilaçlı meyveler ve bilhassa ilaçlı üzümler. Üzümlerin olgunlaşması yaklaşınca ilaçlanmaması gerekir. Bu ilaçlamanın üreticiye bir fa…

Devamı »
02Jan2008

MEME YARASIMEME YARASI

MEME YARASIEmzikli kadınların meme uçlarında çatlama veya yara olursa tedavi için şu ilaçlar kullanılmalıdır.1- Çiğ süt kaymağı 1 kaşık Tuzsuz tereyağı 1 tatlı kaşığı Zeytinyağı 5 damlaŞap 1 iri nohut kadarKaymak ve tereyağı birbirine karıştırılır. Şap doğulur, bunun üzerine serpilir. Zeytinyağı dam…

Devamı »
02Jan2008

MAFSAL ROMATİZMASIMAFSAL ROMATİZMASI

MAFSAL ROMATİZMASI1- Sarımsağı döğmeli kağıda nohut kadar delik açmalı dizin (herhangi mafsalın) sağ veya soluna kağıdı yapıştırmalı delik üzerine doğulmuş sanmsağı koyup bağlamak, sarımsak cildi deler. Burdan sarı sular akar akıntı kesilince yaTa ilaçlanır. Şifası görülür.2- Kekik kaynatılıp yemekl…

Devamı »
02Jan2008

MAFSAL KİREÇLENMESİMAFSAL KİREÇLENMESİ

MAFSAL KİREÇLENMESİ1- Kireçlenmiş azalar sıcak su ile banyo edilir veya sıcak kompres yapılır. Kurulanır.2- 30 gram kekik bir litre suda kaynatılır. Yemeklerden sonra bir çay bardağı kekik suyuna yarım kaşık sirke koyup içmclidir.3- Karaturp rendelenip sıkılır. Bir fincan turp suyuna kafi iktar bal …

Devamı »
02Jan2008

MAFSAL AĞRISIMAFSAL AĞRISI

MAFSAL AĞRISIMafsal hastalıklarım tedavi için eski hekimlerin kullan, dıkları ilaçlardan bir kısmı şunlardır: 1- Mahmude 7 gram Sürincan 7 gram Karanfil 10 gram Zencefil 10 gram Kimyon 17 gram Ud-i hindi 20 gram Süzme bal 200 gramBu eczaları iyice döğmeli bal ile karıştırıp macun yapmalı. Sabah akşa…

Devamı »
02Jan2008
123 ... 30»
 
Top