SİNİR BOZUKLUĞU
Şehirlerde ve büyük şehirlerde yaşayan insanlarda daha fazla görülen bu hastalığa üzüntü, heyecan, münakaşalar, gürültüler ve bunun gibi birtakım içtimâi (sosyal) hayat şartlarının aksi (olumsuz) tesirini sebep olarak gösterebiliriz. Kuru ve sulu içkilerin tesirini de unutmamalıdır. Kalabalıktan gürültüden uzakta temiz, hali bir yerde hiç bir içki kullanmadan uzun bir müddet yaşamalıdır. Sinirleri takviye eden ilaçları kullanmalıdır.
1- Karabaş otu 15 gram, demirdikeni otu 20 gram, su bir litre. Bu eczalar beraber kaynatılıp süzülür. Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer bardak içilir.
2- Çöreotu 200 gram, kuru üzüm (kara) 400 gram. Bunlar ayrı ayrı doğulur. Birbirine iyice karıştırılır. Sabah aç karnına ve akşam yatarken ceviz kadar yemelidir.
3- Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer çorba kaşığı pelin şurubu içmelidir. Şuruplar bahsine bakınız.
4- 2-3 hıthıt bir fincan sıcak su içinde eritilip içilir. Buna bir hafta devam etmelidir. Hastalık fazla ise,bu tedavi 15 gün olur.
5- 15-20 gram melisa (lippia citriodora) yaprakları bir litre suda çay gibi demlenir. Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer bardak içilir.
6- Oğulotu yapraklan havanda döğülüp, suyu sıkılır. Bir fincan ogulotu suyu su bardağına konur. Şeker ilave edilip eritilir. Üzerine yarım limon sıkılır, akşam yatarken içilir. Bir bardak da sabah içilirse daha iyi olur.
7- 20 gram kekik bir litre suda haşlanır. Sabah ve akşam birer çay bardağı içilir.
8- 30 gram kişniş bir litre suda haşlanır. Sabah akşam birer fincan içilir.

0 yorum:

 
Top