SİROZ
Vücudun muhtelif yerlerinde su toplaması (birikmesi) haline eski tıbda istiska denilmiştir. Nasıl ki ateşli hastalıklara çoğuna humma denildiği gibi siroz'un ve ödem gibi hastalıkların hepsine istiska denilmiştir. Istiskaa-i batn, istiskaa-i sadr, istiskaa-i kilye, istiskaa-i mafsal, yani kannda, göğüste, kalpte, böbreklerde, mafsallarda su toplama hali, karaciğer ve kalpten ileri gelen su toplamaları istiskaa-i lakmid ve istiskaa-i tabi denilen karın veya bacakların davul gibi şişmesi eski hekimle
bu hastalıkları tedavi için kullandıkları ilaçlardan bir kısmını aynen veriyoruz. Bu ilaçlar aynı zamanda siroz tedavisinde de kullanıldığı için siroz hastalığı adı altında yazılmıştır.
1- Rezene tohumu 350 gram, anason 350 gram, su 5 litre. Bu eczalar beraber kaynatılıp süzülür. Sabah aç karnına ve akşam yatarken ikişer fincan veya birer çay bardağı içilir. Buna bir kaç gün devam edilir. Bol idrarla biriken su ile birlikte gayet ince soğulcan gibi istiska mudi sedlerinin çıktığı görülür. Bu mudi sedleri çıkmadıkça kısa zamanda tekrar su birikir. Her ilaç bunu yapamaz. Hazırlanan ilaç bitinceye kadar devam etmelidir.
2- lstiskaa-i lahmid:
Dört gram karanfili döğmeli kâfi miktar şeker karıştırıp yemeli. Buna birkaç gün devam etmelidir. O kadar çok idrar söker ki hayret edilir. Her iki bacağı su toplayıp davul gibi şişen hastayı dahi bir haftada tedavi eder.
3- Keraviye denilen tohumu aktardan almalı, iyice döğmeli. 16 gram doğulmuş keraviyeyi kâfi miktar zeytinyağı ile yo-gurmalı. Hepsini birden sabah aç karnına yemelidir. Bu tedaviye bir kaç gün devam etmelidir. Bu ilacı kullanan hasta manda işer gibi işer istiskaanıri her çeşidini tedavi eder, perhize dikkat edilmelidir.
4- Rezene tohumu 25 gram, ravend 20 gram, sinameki 20 gram, zulumba 20 gram, kırımtartar 25 gram, nöbet şekeri 100 gram.
Bu eczaları ayrı ayrı döğmeli birbirine karıştırmah, sabah kahvaltısından iki saat evvel aç karnına birer kahve kaşığı, öğlen ve akşam yemeklerden bir saat evvel birer kahve kaşığı yemelidir. İlacı yutarken su yerine haşhaş yağı ile içmelidir. Bir hafta veya iki hafta (hastalığın şiddetine göre) devam etmelidir.
5- Bir çorba kaşığı çöreotu iki bardak su ile kaynatılır. Su bir bardak kalınca indirip süzmeli iki kaşık bal ile şerbet yapıp içmelidir. Yarım saat sonra karında birikmiş, su idrar olarak çıkar. Bu tedaviye üç gün devam etmelidir.
6- Lohusa şekeri 120 gram, keraviye 90 gram, su 6 baf. dak Keraviye ipçe dögûlür. Lohusa şekeri ile birlikte kayr.au. lir Sabahlan aç karnına birer fincan ıçmehdır. ilaç bitinceye kadar devam edilir. Bu ilaç sirozu tedavi eder. Kanı temizler basur kanını açar, mideye kuvvet verir.
7- Rezene tohumu 15 gram, papatya 10 gram, çöreotu lo gram, su 1 litre. Bu eczaları su ile kaynatıp sabahları aç karnına birer bardak içmelidir. Hastanın karnında biriken suyu id-rar ile dışarı çıkanr. Siroza iyi gelir.
8- Rezene tohumu 15 gram, anason 15 gram, papatya 10 gram. su 1 litre. Bu eczalar su ile kaynatılır. Sabah akşam aç kamına ve akşam yatarken birer bardak içilir.
9- Bir tatlı kaşığı dolusu (tepeleme) kuru papatyayı kâfi miktar su ile yutmalıdır. Buna sabah akşam olmak üzere bir kaç gün devam etmelidir. İnsanın içindeki siroz mudi sedleri-ni idrar ile çıkarır. Hasta şifa bulur.
10- Istiska ve siroz bulantısı:
Dört adet limon tepesi kesilir, her birinin içine dörder gram kırmız konur. Limonların tepesi hamur sıvanarak kapatılır. Kıvılcımlı küle oturtup patates pişirir gibi pişirmelidir. Pişen limonların içini cam, porselen veya emaye bir kap içine koymalı. Üzerine nebati (bitkiden yapılmış) çivitten 7 gram ilave etmeli, kâfi miktar şeker karıştırıp sabah, akşam birer kahve kaşığı yemelidir. Bulantıyı tedavi eder.

0 yorum:

 
Top