NEFES DARLIĞI
Başta bronşit olmak üzere nefes darlığına çeşitli hastalıklar sebep olmaktadır. Sebebi teşhis edilirse tedavi kolaylaşır. Eski hekimlerin nefes darlığını tedavide kullandıkları ilaçlardan birkaçı şunlardır:
1- Çam sakızı 15 gram Damla sakızı 7 gram Zencefil 7 gram Tarçın 7 gram Afyon 3 gram Süzme bal 120 gram
Önce afyonu bal içinde eritmeli diğer eczaları ayrı ayrı dö-ğûp birbirine karıştırıp bala ilave ederek iyice karıştırmalı. İri nohut büyüklüğünde haplar yapmalı. Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer hap alınır. Bu tedaviye bir müddet devam edilir.
2- Hindistan cevizi (küçük) 8 gram Kırmız 5 gram
Kükürt yağı 5 gram Süzme bal 400 gram
Bu eczaları iyice dögmek, bal ile karıştırmak. Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer tatlı kaşığı yemelidir. Bu te-daviye 25-30 gün devam etmelidir.
3- Üç kilo adasoğanmın kabuklarını çıkarmalı. Adasoğa-nını temiz bir bez içine koyup parçalamak. Beş kilo suda ve
»ir ateşte kaynatmak. Suyun yarısı uçunca indirip süzmek. Bu suya iki kilo süzme bal ilave edip ağır ateşte kıvama gelinceye kadar kaynatmalıdır. Âlâ bir şurup olur. Bu şuruptan sabah, akşam yarımşar fincan içmeli. Nefes darlığına, bronşite, balgam sökmesine, akciğere göğüs ve mafsal ağrılarına ve siyatiğe dahi faydalıdır.
4- Çöreotu (temizlenmiş) 650 gram Sığırdili yaprağı 325 gram, Tarçın 140 gram,
Yemek tuzu 130 gram,
Su 4 litre,
Bu eczaları (su da dahil) emaye bir kap içinde üç gün bekletmek. Sonra imbikten geçirmeli. 1600 gramı ahnır. İmbikten alırken ölçmek. 1600 gram tamamlanınca distile işi bırakılmalı. Bu sudan sabah ve akşam yarım fincan içilir. Bünyesi kuvvetli olanlar bir fincan içebilir. Nefes darlığına şifadır.
5- Çemen 100 gram Bal 500 gram
Her ikisini karıştırmak sabah ve akşam birer çorba kaşığı yemelidir. Nefes darlığına iyi gelir, balgam söker veya çemenin yapıldığı boy tohumundan 20 gramı bir litre suda kaynatılır. Günde 2-3 su bardağı içilir.
6-Hel 50 adet Su 8 bardak
beraberce kaynatılır. Günde 3-5 bardak içilir. Su bitince hel posasını atmayıp bunun üzerine 30 adet hel ilave edip tekrar 8 bardak su ile kaynatmalı. Bu tertip 3-5 kere tekrarlanmalıdır. Sonra posa atılır ve yeniden bir tertip yapılır. Buna bir ay
devam edilirse şifası görülür.
7- Ayıklanmış sarımsak 350 gram
Tereyağı 350 gram
Süt 400 gram
Süzme bal 500 gram
sarımsakları sütle beraber kaynatırken kaşıkla ezmeli. Sa-rımsaklar tamamen ezilince tereyağı ilâve edilerek bir taşım kaynatılır. Buna bal ilave edilerek kıvama gelinceye kadar kay-natıhr. Mükemmel bir macun olur. Bu macundan akşam ya. tarken bir kaşık veya ceviz büyüklüğünde yenir. Macunu yedikten sonra hararet verse de katiyen su içmemelidir. Sabah öksürünce parça parça balgam söker. Balgam sökünce katiyen su içilmez hattâ meşrubat da içilmez. Susuzluğa dayanmalıdır. Şayet susuzluğa tahammül edilemezse bir-iki bardak sıcak ıhlamur içilir. Bu macun nefes darlığı ve bronşit'i tedavi eder.
8- Ogulotu şerbeti içmeğe devam etmeli. Şerbetler bahsine bakınız.
9- Göğsü çıra yağı ile iyice masaj yapmalıdır. Göğüs üzerine yünlü kumaş koyup yatmalıdır. Buna birkaç gün devam etmelidir. Yağlar bahsine bakınız.
10- Boru çiçeğini sigara gibi içmelidir.
11- Karabaş otunun mavi çiçeklerini sigara gibi içmelidir.
12- 50-60 gram meyan kökünü bir litre suda kaynatmalı. Sabah, akşam birer su bardağı içmelidir. Balgamı söker ve nefesin açılmasını sağlar.
13- Süzme bal 250 gram Isırgan tohumu 25 gram
Isırgan tohumu hafif ateş üzerinde ve ağzı kapalı bir kapta hafifçe kavrulur. (ısırgan tohumu kavrulurken sıçradığı için kabın üzeri kapatılıyor) kavrulan tohumlar iyice döğülür.Bal ile karıştırılır. Sabahları aç karnına birer tatlı kaşığı yenir. Bronşları açar, balgam söker, nefes darlığını giderir. Buna bir ay devam etmelidir.
14-Bir kahve kaşığı çekilmiş (doğulmuş) keten tohumu bir tatlı kaşığı bal ile karıştırılır ve sabahlan aç karnına yenir. Buna bir ay devam etmelidir. Bronşları açar, balgam söker, nefes darlığına iyi gelir. Buna bir ay devam etmelidir.
15- Üç gram deniz kadayıfı 200 gram sütle hafif ateşte kaynatılır. Sabah kahvaltısından iki saat önce veya akşam yatarken sıcak sıcak içilir ve kadayıfı da yenir. Bronşları açar, göğsü yumuşatır, balgamı söker, balgamdan mütevellid öksürüğü keser. Bronşiti tedavi eder. Yeni başlamış bulunan nefes darlığına şifa verir.

0 yorum:

 
Top