ÇIBANLAR
Vücudun hemen her tarafında görülen çeşitli çıbanlardır. Agn ve ateş yapan Çıbanları herhangi bir şeyle veya sıkıp zorlayarak patlatmak doğru değildir. Çabuk olgunlaşması ve patlaması için çeşitli ilaçlar kullanılmıştır. Bunlardan bir kaçı şunlardır:
1- Kabuksuz sümüklü böceği sabah erkenden toplayıp, dögerek ezmeli. Patlaması istenilen çıban, körçıban, debağ denilen şişler üzerine koyup bağlanırsa kısa zamanda olgunlaştı-rır ve deler.
2- Karakavak kabuklarını yakmalı külünü su ile çamur yapmalı, çıban, körçıban ve şişler üzerine bağlamalı olgunlaş-tırır ve patlar
3- Kuru incir ikiye bölünür. Sütle pişirilir. Şiş ve çıban üzerine konur. Çıbanı oldurur ve patlatır. 2-3 gün devam etmelidir.
4- Gülhatmi çiçeğinin taç yaprağını süt ile pişirip çıban ve körçıban üzerine bağlasalar patlatır.
5- Çıban veya körçıban üzerine tahin helvası veya lokum bağlasalar çıbanı oldurur ve patlatır
6- Hercai menekşenin yeşil yapraklarını tahin helvası ile birlikte döğüp çıbanlar üzerine koyup bağlanırsa patlatır.
7- Köknar ağacının sakızı çıban veya körçıban üzerine bağlanırsa patlatır ve cerahati temizler. Yarayı kısa zamanda tedavi eder.
8- Kurudut meyvesini lapa yapıp çıban ve körçıban üzerine bağlasalar kısa zamanda patlatır.
9- Karasakız ile balmumu beraber eritilip bir bez üzerine sürülerek çıban ve körçıban üzerine bağlasalar çıbanı patlatır, yarayı temizler. Yara temizlenmeden yakı yerinden çıkmaz.
10- Keten tohumu lapas çıban ve körçıban üzerine konur ve bağlanırsa çıbanı oldurur ve patlatır.
11- Kuru soğan kızgın külde pişirilir. Ortasından kesilip çıban ve körçıban üzerine bağlanırsa çıbanı oldurur ve patlatır.
12- Taze dut yaprağını yani yeşil yaprağını şiş veya çıban üzerine koysalar çıbanı veya şişi deler.
13- Vücutta biri geçmeden diğeri çıkan çıbanlar ve kan çıbanlarının tedavisi için haricen olduğu gibi dahileri de ilaç kullanılır. Bu ilaç ayariç hapıdır. Ayariç hapından sabah ve öğlen ikişer adet akşamları üç adet alınır ve bir kaç gün devam edilirse şifası görülür. (Haplar bahsine bakınız; ayariç hapı)
NOT: Patlatılan çıbanların kısa zamanda tedavisi için yara merhemlerinden birini kullanmak iyi olur.

0 yorum:

 
Top