SAR'A HASTALIĞI REÇETELERİ
Sar'a hastalığının teşhisinden sonra sebebinin ortadan kaldırılmasına başlayınca şu ilaçlatın kullanılması tavsiye edilmiştir. Beş sar'alı üzerinde yapılmış olan tecrübede ikisinin ivüeşmediği, diğer üçünün iyileştiği görüldü, her nedense eski hekimler sar'a tedavisine başlarken hastayı önce kustururlar. 1- Çöplerinden temizlenmiş sinameki 20 gram Anason 5 gram Su 12 fincan
Bu eczalar su ile kaynatılır. Suyun yansı uçunca indirip sûzmeli. Bu suyun yarısını akşam yatarken, yarısını sabah aç karnına ılık ılık içmeli. Arzu eden şeker ilave edebilir. Bu tedaviye bir müddet devam edilirse safra ve balgamı ishal ile çı-kanr, şifa bulur.
2- Su kaplumbağasının kam ile arpa unu hamur yapılır. Bu hamurdan nohut büyüklüğünde haplar yapılır. Sabah, akşam ikişer adet içilir. Buna bir ay devam edilir. Veya su kaplumbağasının kanından sabah, akşam birer tatlı kaşığı içilir.
15-20 gün devam edilir. '■
3- Karabaş otu 25 gram \ Üzerlik tohumu 15 gram
Sinameki 10 gram Su 2 litre
Süzme bal 600 gram
Bu eczalar hep beraber kaynatılır. Suyun yarısı uçunca indirip süzülür. Bal ilave edilip bir taşım kaynatıldıktan sonra indirilir. Bu şuruptan sabah açkarnına ılık ılık ve akşam yatarken birer fincan içilir. Buna bir müddet devam edilir, 4- Demir hindi otu 10 gram Karabaş otu 10 gram Su 500 gram Süzme bal 300 gram Bu eczalar su ile kaynatılıp süzülür. Bal ilave edilerek bir

taşım kaynatılır. Sonra indirilir. Sabah aç karnına ve akşam ya. tarken ılık ılık birer bardak içilir. Buna bir müddet devam edilir. Sar'ayı, sevdayı ve hafif akıl hastalığını tedavi eder.
5- Saman ve çöplerinden temizlenmiş 5 gram üzerlik t0. humu sabah aç karnına veya akşam yatarken bir bardak ılık su ile içmelidir. Buna bir müddet devam etmelidir.
6- 5 gram üzerlik tohumunu döğmeli, bir kaşık süzme bal ile karıştırıp sabah aç karnına (.kahvaltıdan iki saat evvel) yemeli. Buna 10-15 gün devam etmelidir.
7- Hastaya bol bol mahlep şerbeti içirmeli, buna 10-15 gün devam etmeli.
8- Sarmısağın üzerindeki kırmızımsı kabuklarım tütsü yapmalı, buna birkaç gün devam etmeli.
9- Deniz kaplumbağasının teknesini (kabuğunu) yakmalı. Külüne kâfi miktar arpa unu karıştırıp su ile hamur yapmalı. Bu hamuru iri nohut büyüklüğünde haplar yapmalı. Sabah akşam birer adet içmelidir. Buna 15 gün devam edilir.
10- Ar çiçeği'nin sakızından sabah, akşam nohut bûyük-lü-günde yutmalı, 10-15 gün devam etmelidir.
11- Hastanın kamında ağn varsa, bu ağnmn apandist ile alakası yok ise, fırından mayalı hamur almalı, ekmek gibi pi-şirmeli. Dayanabilecek sıcaklıkta hastanın karnına koymalı, yakı gibi baglamalı. Bunu günde iki kere yapmalı 3-5 gün kadar devam etmelidir. Apandisti olan kullanamaz.
12-5 gram kırmızı kantaron bir bardak su ile kaynatılıp içilir. Veya 5 gram kırmızı kantaron pekmez ile içilir. Buna bir müddet devam edilir
13- Sinir zafiyetinden ise iki buçuk gram hıthıt bir fincan ılık suda eritilip içilir. Bu tedaviye 15 gün kadar devam edilir.

0 yorum:

 
Top