ÖKSÜRÜK
Öksürük kuru ve balgamlı olur. Öksürüğe sebep olan hastalığı teşhis ederek tedaviyi kolaylaştırmak gerek. Eski hekimler öksürüğün tedavisinde, pek çok ilaçlar kullanmışlardır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1- 25 gram susam yağı ile 50 gram nöbet şekeri karıştırıp eritmeli, sabah aç karnına ve akşam yatarken birer fincan iç-melidir. Buna birkaç gün devam edilirse göğsü yumuşatır, balgamı söker, öksürüğü keser. Bu ilaç aynı zamanda pekliğe de şifalıdır.
2- 10 gram haşhaş tohumunu akşam yatarken ılık su ile içmelidir. Buna birkaç gün devam edilirse öksürüğü keser.
3- Üzüm sirkesi içine nohut koyup birkaç gün bekletilmeli. Bu sirkeden sabahları aç karnına bir çorba kaşığı içmelidir. Öksürüğü keser. Lâkin bu ilacı midesi rahatsız olan kullanamaz.
4- 2 gram mürsafi, 10 gram şeker karıştırıp, akşam yatarken ılık su ile içilir. .Sabahlara" kadar öksüren ve öksürükten uyuyamıyan kimselerin öksürüğünü keser. Birkaç gün devam etsin yeter.
5- Şalgamı ince ince dilimlere bölmeli, üzerine bolca şeker döküp bir müddet beklemeli, şalgam dilimlerinden sızan suyu içmelidir. Öksürüğü keser balgamı söktürür.
6- 3 gram zencefil bir bardak suda kaynatılır. Akşam yalarken içilir veyahut salep veya pirinç unu sütle pişirilir. Üzerine çekilmiş 3 gram zencefil ekilerek içilir.
7- Karaturpu ince dilimlere ayırmalı üzerine döğûlmos nöbet şekeri serpmeli, sabahtan akşama kadar bekletmeli ^ şam turp suyunu içmeli.
8- 300 gram bal ile iki tatlı kaşığı dolusu zerdeçal (zerde-cap) karıştırılır, sabahlan birer tatlı kaşığı yemelidir. Öksürû. gü keser.
9- Ceviz büyüklüğünde taze çam kozalağından 40-50 gra. mı bir litre suda kaynatılır. Akşam yatarken bir çay bardağı içilir. Göğüsü yumuşatır, balgam söker, öksürüğü keser.
10- 50 gram ebegümeci çiçeği bir litre suda haşlanır. Sabah akşam birer çay bardağı içilir.
11- Hatmi veya gülhatmi çiçeğinden 20 gram birlikte suda haşlanır. Günde iki çay bardağı içilir. Göğüsü yumuşatır, balgam söktürür.
Bebeklerin ve Çocukların Öksürüğü İçin:
1- İki adet kuru inciri dörde bölmeli bir bardak sütle kaynatıp çocuğun içebileceği kadar içirilmelidir.
2- Gelincik çiçeğinden bir tutam alıp bir bardak suda haş-lamalı. Bunu bir günde kaşık kaşık çocuğa içirmeli.
3- Çocuk ve bebeklere tatlı badem yağı içirmeli, bebeklere bir kahve kaşığı kadar içilmelidir.

0 yorum:

 
Top