SİYATİK
insanın kalçasında başlayan bu ağrı yürürken, oturup kalkarken agn yapar. Bazen ağrı şiddetlenir. Hafif öksürmede da
asrı yapar. Ağrı bele ve bacağa doğru ilerler, sert yatakta /tmalı, sert sandalyede oturmalı ve bol bol istirahat etmeli-?r Eski hekimlerin siyatik tedavisinde kullandıkları ilaçlardan birkaçı şunlardır:
1- Siyatik olan bacaklardan başlanarak ayağa kadar çöre-otu yağı ue iyice oğrnahdır. Sabah ve akşam devam etmelidir. Ağrı fazla ise beli de oğmahdır. Çöreotu 100 gram, zeytinyağı 3 oram, hafif ateşte iyice kaynatılır. Soğuğunca şişeye konur. Bu yağ üe ağrıyan yerler ovulur.
2- Mahmude 7 gram, Sürincan 7 gram, Karanfil 10 gram, Zencefil 10 gram, Kimyon 10 gram, Ud-i hindi 20 gram, Bal (süzme) 70 gram.
Bu eczalar iyice dögülüp tartılır. Bal ile karıştırıp macun yapılır. Bu macundan 10 gramı bir bardak şerbet yapıp sabah akşam içmelidir. (Sabah akşam 10 gram macun yenir veya şerbet yapılarak içilir.)
3- Adasoğanı şurubundan sabah akşam yarımşar fincan içilir. Şuruplar bahsine bakınız.
4- Eski hekimlerden İbni Şerif, siyatik için bu ilacı tavsiye etmiştir. Sürincan 7 gram, Haşhaş tohumu 7 gram, koyun kemiği külü 14 gram. Koyun kemiği yakılır, külü alınır. Sürincan ve haşhaş tohumu döğülür. Koyun.kemigi külü ile karıştırılır. Sabah ve akşam bu tozdan üçer gramı kâfi miktar su ile yutmahdır. 4-7 gün devam edilirse siyatiğe, mafsal ağrılarına ve gut hastalığına şifa verir.
5- Üzerlik tohumu temizlemeli, soğuk su ile üç kere yıkamalı ve bir sac veya toprak kap üzerine koyup hafif ateşte rutubetini giderip kurutmalı, yatarken 4 gram kadar ağzma alıp bir fincan su ile yutmalı. Birkaç gün devam etmeli, siyatik.mafsal ve bacak ağrılarına şifadır. Üzerlik tohumlarını dögme. den ve ağzında çiğnemeden yutmalı.

0 yorum:

 
Top