SIRACA
Boyun etrafında şişler görülür. Bir müddet sonra bu şişler patlar, cerahatlar akar. Eski hekimlerin sıraca tedavisinde kullandıkları ilaçlardan bir kaçı şunlardır:
1- Enginar yapraklarım sapları ile beraber kaynatıp suyu ile sıraca yaralarını yıkamalı yapraklarını sıraca üzerine koyup bağlamalıdır.
2- Deniz kaplumbağasının kabuğunu yakmak, iyice dö-ğüp zeytinyağı veya tereyağı ile merhem yaparak yara üzerine sürüp bağlamalıdır. iltihabı temizler ve yarayı kapatır.
3- Damla sakızı 4 gram, tuz (yemek tuzu) 4 gram, kükürt 5 gram, göztaşı 4 gram, zeytinyağı kâfi miktar. Bu eczalar ayrı ayrı doğulup, tartmalı. Kâfi miktar zeytinyağı ile merhem yaparak sıraca yarası üzerine sürmeli, hergün ilacı tazeleyerek
brkaç gün devam etmeli, şifa verir.
4. Kükürt 20 gram, akırıkarha 20 gram, üzüm sirkesi ya-m fincan. Bu eczaları ayrı ayrı döğmeli, sirke ile karıştırıp merhem yapmalı, yaralar üzerine sürmelidir.
5- Foskulak (fosfos) denilen mantarın kahverengi tozunu ıraca yarası üzerine ekmeli. Şayet yarada iltihap varsa önce iltihabı temizleyecek ilaçlardan (cilt hastalıkları bahsinde yazılı) birini kullanmalı. Cerahat temizlenince foskulak tozunu ekmeli, kısa zamanda yarayı kapatır.
6- Demirhindi şerbeti içilir. Şerbetler bahsine bakınız.
7- Ayaric hapı içilir. Haplar bahsine bakınız.
8- Menekşe şurubu içilir. Şuruplar bahsine bakınız.

0 yorum:

 
Top