UYKUSUZLUK
Uykusuzluğun çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında ■ ir bozukluğu gelir. Sebebinin teşhisi ile tedaviye başlamak erekir. Eski hekimler uykusuzluk için pek çok ilaçlar kullanmışlardır. Onlardan bir kaçı şöyledir:
1- Safran 7 gram, afyon 3 gram, menekşe yağı 18 gram. Bu eczaları döğmeli menekşe yağı ile karıştırıp, şakaklara ve burun deliklerine sürmelidir.
2- Mirsafi iyice döğüp enfiye gibi buruna çekilirse güzel bir uyku verir.
3- Haşhaş tohumu 120 gram, durak otu 15 gram, marul tohumu 12 gram, safran 2 gram, afyon 8 gram, zeytinyağı 1 fincan, su 700 gram. Bu eczalar iyice döğüldükten sonra tartılır. Su ile kaynatılır, suyun yarısı uçunca indirip süzmeli. Bu suya zeytinyağı ilave edip tekrar kaynatmak. Su tamamen uçunca indirip yağı şişeye koymalı, uykusuzluk çeken çocuk-lann'şakaklarma ve burun deliklerine sürmeli, rahat bir uyku verir. Büyükler de kullanabilir.
4- Bolca yoğurt yemeli uyku verir. Evde yapılan yoğurt tercih edilir.
5- Gelincik şurubu uykusuzluğu giderir. Şuruplar bahsine bakınız veya 4 gram gelincik çiçeği bir litre suda haşlanır (çay gibi demlenir.) Akşam yatarken bir kahve fincanı içilir. Şekerli veya şekersiz.
6- 15-20 gram nane bir litre suda haşlanır. Akşam bir çay bardağı veya bir su bardağı içilir.

0 yorum:

 
Top