MİDE AĞRISI
1- Mideyi üşütmekten ağrıyorsa çok zaman gaz vardır. Yemeklerden üç saat evvel zencefil murabbası yemelidir. Veyahut 20 gram zencefil 200 gram şeker bir litre suda kaynatılır, yemeklerden iki saat evvel ılık ılık bir çay bardağı içilir. Meyve, soğuk ve ekşi yiyecek içeceklere perhiz etmelidir.
2- 4 gram karanfili döğmeli yemeklerden iki saat evvel kahve ile veya süt ile veyahut sıcak su ile içmelidir.
3- Küçük hindistan cevizinin yarısını rendelemeli veya bıçakla kazımalı. Yatarken sıcak su ile içmelidir. Mide üşütmesinden ileri gelen ağrıyı keser.
4- Midenin üst tarafı ağrıyorsa; Çörekotu 25 gram Anason 20 gram Keraviye 20 gram
Kuru nane 25 gram Akgünlük 20 gram Sumak (çekilmiş) 20 gram
Bu eczaları ayrı ayrı dögmeli ve tartmalı. Birbirine iyice katmalı. Öğle yemeklerinden 2-3 saat evvel onbeş gramını kâfi miktar ılık su ile içmelidir. Buna birkaç gün devam edilir.
5- 250 gram taze incir yaprağını bir litre suda kaynatmah . bir gece ayazlatman. Sabah aç karnına akşam yatarken birer bardak içmeli.
6- 40 gram biberiye bir litre suda kaynatılır. Yemeklerden iki saat evvel birer çay bardağı içilir.
7- Bir tutam taze nane bir adet doğranmış limon 200 granı su ile kaynatılır. İlık ılık içilir.
8- Damla sakızı dögülür. Yemeklerden iki saat evvel üç gramını su ile içmelidir. Mide ağrısı, gastirit ve ülser ağrılarına iyi gelir.
9- Yemeklerden iki saat evvel yarım fincan nane suyu içmelidir. Şifalı sular bahsine bakınız.
10- 10 gram papatya bir litre suda haşlanır. Yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
11- Yabani krizantem (Chrysan themum parthenium) 30-40 gramını bir litre suda kaynatıp günde 2-3 çay bardağı içmelidir. Ağnyı on dakikada keser. Gastrit ve ülser ağrılarını dahi on dakikada keser.
12- Çöreotu 30 gram Anason 25 gram Karaviye 20 gram Kekik 20 gram Kurunane 25 gram Akgünlük 20 gram Tahin 100 gram
Bu eczatar ayrı ayrı döğülüp tartılır. Tahin ile karıştırılır. Sabah kahvaltısından iki saat evvel ve akşam yatarken birer tatlı kaşığı yenir

0 yorum:

 
Top