TİFO
Bulaşıcı hastalıklardan biri de tifodur. Eskiden humma veya kara humma da derlermiş. Bundan 50-60 sene evvel kara-h'urnmn diyenler vardı. Lağım sulan ile sulanan sebze bahçelerinden alman ve çig olarak yenilen sebzelerle (salatalar, marullar, domates, biber, taze, roka, maydanoz vb.) tnsanlara bulaştığı için içme sularına karışan lağım suları hastalığa sebep olur. Hastada âteş yükselir. Baş ağrısı, mide bozukluğu görülür. Tansiyon düşer. Hasta karantinaya alınır. Bu hastalığa şu ilaçlar kullanılırdı:
1- Bir çay bardağı limon suyunu cezveye koymalı, içine bir tatlı kaşığı nisadır ilâve ederek kaynatmak. Ateşten indirip fındık kadar afyon ilave edip eritmeli. Bu ilacı hastanın başından başlayıp ayakları ucuna kadar oğarak sürmeli. Hastayı iyice örtüp açılmaması için başında bir kimsenin beklemesi gerekir. Hasta iyice terler. Terleme tamamlanınca çamaşır değiştirilir. Hatta yatağına dahi ter işleyip ıslatmış olduğundan yatağı da değiştirilir. Hasta yatırılır, tecrübe edilmiştir.
2- Hastaya sarımsaklı yoğurt yedirmeli.
3- 20 gram kekik bir litre suda haşlanır. Sabah, akşam birer fincan içilir.

0 yorum:

 
Top