SITMA
Sivrisinekler tarafından insandan insana aşılanan bulaşıcı bir hastalıktır. Üşüme, titreme ve ateş gibi nöbetler yapar. Ekseriya günün aynı saatlerinde tutar. Her gün tutan ve gün aşırı tutan çeşitleri vardır. İnsanı zayıflatır. Kuvvetten düşürür, hatta öldürür.
1- Kırmızı kantoron çiçeğinden beş gramını bir bardak su ile haşlayıp sıtma nöbeti gelmeden önce içmelidir.
2- Bolca sarımsaklı yoğurt yemelidir. Sıtma mikrobunu kırar.
3- iki gün ara verip üçüncü gün tutan sıtmayı ve diğer sıtmaları tedavi için sıtma nöbeti tutunca iki fincan çöreotu suyu içmeli, sıtmayı tamamen iyileştirir. Sıtmanın en iyi ilacıdır. Şifalı sular bahsine bakınız.
4- Yemeklerden evvel birer kahve fincanı kınakına şerbeti içmelidir. Şerbetler bahsine bakınız.
5- Sıtma ateşini teskin için demirhindi 50 gram bir hırt: suuj haşlanıp eritilir, günde 3-5 bardak içilir veya demirhindi şerben içilir. Şerbetler bahsine bakınız.
Bu eczalar hep beraber kaynatılıp süzülür. Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer çay bardağı içilir. Perhize riayet edilir.
2- Servi kozalağı 250 gram, pelin 250 gram, melisa (citri-odora) 200 gram, alkol bir litre.
Bu eczalar hepsi beraber bir şişeye veya kavanoza doldu-rulup ağzı iyice kapatılır. Güneşe karşı asılır. 40 gün bekletilir. Kullanmaya hazır vazıyete gelmiştir. Bir bardak suya 15 damla damlatılır. Yemeklerden evvel içilir.
3- Acıkavun (eşekhıyan) kökü kurutulup dögülür. Akşam yatarken bir kahve kaşığı içilir.
4- Yoğurttan sızan sanmsı sudan bol bol içmeli.
5- iri yapraklı labada yapraklarından 400 gramı iki litre suda kaynatmak. Sabah aç karnına ve akşam yatarken birer bardak içilir.
6- Ayvedene (achillea nobilis l.)nin yeşil yapraklarım kuru veya taze olarak 25 gramını bir litre suda haşlayıp yemeklerden önce birer bardak içmelidir. Ayvadenenin çiçekleri de olabilir. Şekeri düşürür.
7- 50 gram taze zeytinyapragı bir litre suda haşlanır. Yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir.
8- 10 gram tarçın kabuğu bir litre suda kaynatılır. Yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir. Aybaşı halindeki kadınlar içmemelidir. Aybaşı müddetini uzatır veya fazla dem gelir.
9- 50 gram hindiba kökü bir litre suda kaynatılır. Yemeklerden önce birer fincan içilir.
10- 20 gram kekik bir litre suda haşlanır. Yemeklerden evvel birer çay bardağı içilir. Karahindiba da şekeri düşürür.
11- Rezene tohumu 20 gram, sinameki 20 gram, su 1 litre. Beraber kaynatılır. Sabah akşam birer çay bardağı içilir. Şeker hastası perhize riayet etmeli.
12- 20 gram labada tohumu bir litre suda kaynatılır. Sabah öğlen ve akşam birer su bardağı içilir. Şeker hastalığına çok iyi bir ilaçtır.

0 yorum:

 
Top