Eski hekimler balgamı üç ayrı şekilde mütalâa etmişlerdir; Göğüste olan balgam, midede olan balgam. Mide bu balgamı dışarı atamıyor. Ancak kusturma ile atabiliyor. Diğeri ise, başta olan balgamdır.
Göğüste Balgam
1- İri bir baş sarımsağı soymalı, 200 gram sütle birlikte
kaynatıp sütü sıcak olarak yudumlayarak akşam yatarken iç-melidir. Bir kaç gün devam edilirse göğüste yapışmış, öksürmekle çıkmayan balgamı olgunlaştım, söker ve atar.
2- İki gram menekşe kökünü bir bardak sütle kaynatıp
akşam yatarken sıcak sıcak içmelidir. Balgamı olgunlaştım ve
söker. Birkaç gün devam etmelidir.

Balgamı Söktürmek İçin;
1- 75 gram meyan kökünü bir litre suda kaynatmalı sa-bah-akşam birer bardak içmeli veya fındık kadar meyan balını bir bardak ılık suda eritip içmelidir. Balgamı söküp göğüsü temizler.
2- Tere tohumu 2 gram dögülür. Bir kaşık bal ile karıştırılarak yenirse balgamı söküp göğsü temizler. Ülserliler kullanmamalıdır.
3- Isırgan tohumu 20 gram, süzme bal 500 gram. Isırgan tohumlan hafif ateşte kurutulup doğulur bal ile karıştırıp sabah akşam birer tatlı kaşığı yenir, balgamı oldurur ve söker, bronşları açar.
4- Bir çay bardağı turp suyunu hamamda aç karnına içilirse balgamı kurutur. Ağzından gelen kara suyu keser.
5- Ağaç katranı ile arpa ununu karıştırmak. Arpa unu bulunmazsa leblebi unu ile karıştırmak, nohut büyüklüğünde haplar yapılır. Yemeklerden sonra birer adet yutulur. Göğsü yumuşatır, balgamı söker, öksürüğü keser.
NOT: Diğer balgam reçeteleri sar'a hastalıkları bahsinde yazılıdır.
Tuzlu Balgam
1- iki tutam şekerli otu yaprağını bir litre suda haşlayıp süzmeli. Kâfi miktar bal ilave edip karıştırmak, sabah akşam birer kaşık içmelidir. ] 5 yaşından küçük olanlar birer tatlı kaşığı içer.

2- Damla sakızı 100 gram, Sinameki 100 gram, süzme bal 400 gram, şeker 100 gram.
Bu eczalar ayrı ayrı doğulup elenir. Balı ateşte kıvama getirmeli ve indirip hemen eczaları ilave ederek iyice karıştırma-lıdır. Bu macundan sabah ve akşamları 30 gram yemelidir. Ekşi şeylere perhiz etmeli.

0 yorum:

 
Top