SAÇKIRAN
Saçkıran bulaşıcı bir hastalıktır. Eskiden saçkıran hastalı. ğında şu ilaçlar kullanılırdı:
1- Sarımsak kesilir. Tuza batınlarak saç kırardı yerlere sû-rülürdü.
2- Sirke ruhuna pamuk batırıp saçkıranlı yere sürülür. Pek fazla yakarsa da hastalığı tedavi eder. Sağlam yerlere sür-memelidir. Yara açar.
3- Tendirdiyotlu pamuğu (bir parça pamuğa tendirdiyot döküp) saçkıranlı yerlere bir sefer bastırıp atmalı ve bu suretle tentirdiyot değmemiş yer kalmamalıdır. Ertesi gün baş yine aynı şekilde ilaçlanmak. Başın hastalıklı yeri sulanıp bıcırgan-lanıp yara olabilir. Bazen başın her tarafı sulanıp bıcırgan olur Hatta bazı hallerde baş ve yüz şişebilir. Bu halden endişe etmemelidir. Üçüncü gün hiç bir ilaç yapılmaz. Dördüncü gün tekrar tendirdiyot sürülür. Beşinci veya altıncı gün baş sabunsuz olarak ılık su ile yıkanıp iyice kurulanır. Hasta şifa bulur.
4- Saçkıranlı yerdeki saçlar ağda ile çekilir. Baş arap sabunu ile yıkanır, kurulanır. Üzerine sarı sabır merhemi sürülür.
5- Saçlar ağda ile çekilir, kekik suyu ile yıkanır.
6- Ceviz meyvesinin üzerindeki (mevsiminde) yeşil kabuğunun suyu çıkarılır. Buna kâfi miktar kına ilave edilip merhem kıvamına getirip, başa sürmeli. Bunda da saçların ağda ile çekilmesi gerekir.

0 yorum:

 
Top