Kalın barsaktaki kan damarlarının şişmesine basur, basur memesi veya memeli basur (Hemoroid) denir. İç ve dış basur vardır. Yâni memeler makat içinde veya dışında oluşmuştur. Sık ve şiddetli peklikler, soğuk yerlerde oturmak basurun en önde gelen sebeplerinden olduğu söylenir.
Eski hekimler yedi türlü basur olduğunu söylemişlerdir. Basur tedavisi için ilaç kullanılırken perhize de riayet etmelidir. Basurun perhizsiz tedavi edileceğine inanmamahdır. Basur, tedavisi için şu ilaçlar tavsiye edilmiştir.
1-AFYON 4 gram '■
Zencefil 4 gram Akgünlük 5 gram Tobalak 5 gram Safran 4 gram
Egirkökü 4 gram ;
Mürsafi 4 gram
Bu eczalar döğüldükten sonra tartılır. Yapılışı şöyledir: Bir yumurta sarısına afyon ve safran ilave edilir, karıştırılır. Bir gece ayazlatılır. Güneş doğmadan iki saat evvel içeri alınır. Diğer eczalar ilâve edilerek iyice karıştırılır. Macun haline getirilir. Nohut büyüklüğünde haplar yapılır, yemeklerden sonra birer adet yutulur. Bir ay devam edilir. Yedi türlü basura şifadır.
2- 40 gram demir dikeni bitkisi, 1 litre suda kaynatılıp yemeklerden sonra birer bardak içilir.
3- 4 gram yılan gömleğini makasla ince ince doğramalı, 8 gram arpa unu ve kâfi miktar su ile hamur yaparak pişirip yemelidir. Buna bir kaç gün devam edilirse iç ve dış basura şifalıdır.
4- Pırasanın beyaz kısmını doğrayıp kâfi miktar su ve zeytinyağı ile pişirip basur üzerine koyup baglamalıdır.

5- Gazyağma pamuk batırıp memeler üzerine koyup bağ-lamalı, iç basur için fitil yapmalı yeni basuru tedavi eder. Eski basurun ağrısını giderir. Basura şifalıdır.
6- Acıkavun (eşekhıyarı) bitkisinin kökünü kurutup döğ-meli, yemeklerden iki saat evvel bir kahvekaşıgı kadarım bir Fincan ılık su ile içmelidir. 15-20 gün kadar devam etmelidir.
7- Bir adet kuru soğanın tepesini kesmeli, meşe mazısını iyice döğmeli soğanın göbeğini çıkarıp toz mazıyı içine koymalı kıvılcımlı (kızgın) külde veya hafif ateşte pişirmeli, daya-nılabilecek sıcaklıkta iken üzerine oturmalı, birkaç gün devam etmelidir.
8- 40 gram böğürtlen yaprağı, körpe uç filizi ile beraber bir litre suda kaynatıp günde 3-5 bardak içmeli, birkaç gün devam etmelidir.
9- Karayemiş (Laurus cerasus) çekirdekleri iyice döğülüp bal ile karıştırılarak sabah aç karnına ve akşam yatarken ceviz büyük-lüğünde yemelidir.
10- Sünnetlüce otunu (buna, gaffanşerif (chondrilla jum-cea) veya ak hindiba da derler) çöpleri ile iyice döğmeli ağırlığının iki misli süzmebalı hafif ateşte kıvama getirmeli, ateşten indirip doğulmuş sünnetlüce otunun tozunu ilave ederek ka-rıştırmalı. Akşamlan yatarken ceviz kadar yemeli. Buna bir müddet devam etmelidir. Basur memelerini kurutur. Hatta siğilleri dahi kurutur.
11- Tavuğun kıç tarafındaki yağdan 1 fincan (erimiş olarak) Tuzsuz tereyağı 10 gram
Ceviz yağı 1 tatlı kaşığı
Balmumu 40 gram
Parafin 25 gram
Bu eczalar beraber eritilir. 3'er santim boyunda ve sigara kalınlığında veya biraz daha kalın olmak üzere yağlı kağıttan mahruti (koni) şeklinde külahlar yapılarak eritilen ilaç külahlara .dökülür. Donunca çıkarılır. Bu fitiller serin bir yerde sak
lanır. Kullanılacağı zaman evvela hasta sıcak su buharına ço-melir(oturur) on dakika kadar bu şekilde durur. Sonra kalkar bu fitillerden birim makatına koyar. Bu tedaviye akşamlan devam ederse daha iyi olur. İçteki memeleri tedavi eder.
12- Ceviz ağacının körpe (hafif pembemsi) yapraklarından 25 gramı bir litre suda kaynatılıp, bir gece ayazlatıp akşamları yatarken bir fincan içilir. Basuru tedavi eder. Barsakla-n mülayim tutar.
13- Karamürverin uç sürgünlerini 4-5 adet, yapraklı olarak toplamalı. Bir litre suya 50 gram yaprak koyup kaynatma-h. Bir gece ayazlatıp akşam yatarken bir fincan veya bir çay bardağı içmelidir.
14- Sinirli yaprakotunun 40 gramı bir litre suda kaynatılıp sabah-akşam birer bardak içilir.
15- Çamsakızı 15 gram, karabiber 8 gram, arpa unu 7 gram, badem yağı 15 damla, yumurta akı 1 adet, su kâfi miktar.
Bu eczalar su ile beraber (yumurta akı hariç) kaynatılır. Lapa haline gelince indirilir. Soğuyunca yumurta akı ilave edilip iyice karıştırmalı. Basur memelerine sürmeli veya bezle meme üzerine koymalı, memeleri kurutur. İnşam basurdan kurtanr.
16- Sarımsağı soyarak tereyağında pişirip yeseler, basura ve kasık ağrısına şifadır. Harareti de keser.
17- Akmazı iyice döğülür. Terementi (ağaç katranı) üç kere soğuk su ile yıkanır. Doğulmuş mazı ile karıştırıp nohut büyüklüğünde haplar yapılır. Sabahlan aç karnına birer adet yutulur. (Haplar bahsine bkz.)
18- 50 gram zulumba, 100 gram nöbet şekeri iyice döğülür. Karıştırılır, Sabah tok karnına ve akşam yatarken birer kahvekaşıgı (tepeleme) doldurulup ılık su ile içilir, tç ve dış basura şifadır.
19- Üzerlik tohumu sac üzerinde hafifçe kavrulur. Havan
da doğulur veya kahve değirmeninde veya blanderden geçirilerek toz haline getirilir. Sabah kahvaltıdan iki saat evvel bir kahve kaşığı içilir ve buna bir kaç gün devam edilirse basuru -ameliyat olmuş gibi- tamamen tedavi eder.
20- Kâfi miktar sürincan iyice dögûlür. Buna tuzsuz tereyağı ve tereyağının iki misli iç yağı ilave ederek fitiller yapılır. İç basuru tedavide kullanılır.
21- Patlıcanın üst tarafından, sapı ile birleştiği yerden dört adet sülük (bıyık) çıkar. Bunları toplayıp kurutmalı sabah aç karnı-na olmak üzere günde 3-4 kere, 2-3 adet ağıza alıp emmelidir. Ayrıca bunlardan bir miktarını iyice dögmeli kâfi miktar iç yağını ve biraz zeytinyağı eritilir, döğülen patlıcan bıyığı ilave edilerek sigara kalınlığında veya biraz daha kalın ve üç santim uzunluğunda yağlı kağıttan yapılan konik kalıplar içine dökülerek fitil yapılır, akşamları sıcak suya oturulur. Veya bir müddet sıcak su ile taharet alınır ve fitil kullanılır. Buna birkaç gün devam edilir.
22- Pırasanın beyaz kısmını döğmeli veya blanderden geçirip sıkarak suyunu çıkarmalı bir bardak pırasa suyu bir gece ayazlatılır. Sabah aç karnına içilir. Buna üç gün devam edilirse basuru tedavi eder.
23- Bir litre suda bir avuç nar kabuğu kaynatılıp sabah ve akşam birer bardak içilir.
24- At kestanesinin meyveleri doğulup un haline getirilir. Sabah ve akşam birer kahve kaşığı içilir ılık su ile. Basura iyi gelir.
25- Ayvadene denilen bitkinin çiçekleri 1 litre suda 25 gram kaynatılır. Sabah akşam birer su bardağı içilirse basura iyi gelir.
26- Ufak bir parça pamuğa kekik yağı damlatılarak meme üzerine konur. Pek fazla yaktığı için buna herkes dayanamaz Şayet ne olursa olsun diyerek yapan olursa yanma acısı geçin ce makata zeytinyağı sürmelidir. Zira hafif de olsa makat* - K sertleşme olabilir. Bunu zeytinyağı ile gidermelidir.

0 yorum:

 
Top