BEL SOĞUKLUĞU
Kadın ve erkeklerin Alat-ı tenesüliyelerinde (cinsi organlarında) görülen cerahatli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Cinsi münasebet ile geçer. İdrar yollarında akıntı ve yanma olur. Eski hekimlerin bu hastalık için kullandıkları ilaçlardan bir kaçı şunlardır.
1- Leblebi unu ile çiriş aynı miktarda birbirine karıştırılır. Kâfi miktar üzüm veya dut pekmez ile karıştırılıp macun yapılır. Her akşam yatarken bir çorba kaşığı yenir. İlk günü yanmayı giderir sonraki günlerde akıntıyı ve içteki yarayı tedavi eder.
2- Bel soğukluğuna yeni tutulan kimseye 7 gram beyaz kitreyi iyice döğmeli. Bir kâseye koyup üzerine üç parmak kadar su koyup suyu ısıtmalı. Su ısınırken bir kaşıkla k, malı. Kâfi miktar şeker ilave ederek pelte kıvamına
Sabah aç karnına ve akşam yatarken bu pelteden 7şer gram yemelidir. Buna bir kaç gun devam etmelidir. 3-4 gram doğulmuş çöreotu, 10 gram hıyar tohumu kabuklarından temizlen-miş, 10 gram rnyar tohumu doğulup çöreotu ile karıştırılır. . Akşam yatarken hepsini birden yemelidir. Bu ilaca bir kaç gun devam edilirse bel soğukluğunu, mesane ve idrar yolu Utına- ■ bini, idrar zorunu, idrar yanmasını tedavi eder.

0 yorum:

 
Top