BOĞAZ İLTİHABI (ANJİN)
Üşütmeden, nezleden halk arasında nezle boğaza inmiş denir. İltihaplı ve ağrılı bir hastalıktır. Ekseriya ateşlidir. Ateş-siz boğaz iltihabı da vardır. Şayet hastalık ateşli ise içilecek veya gargara yapılacak ilaçlar soğuk olarak kullanılır. Hastalık ateşsiz ise içilecek ve gargara yapılacak ilaçlar sıcak olarak kullanılır. Kullanılacak ilaçlar şunlardır:
1- 20 gram adaçayı bir litre suda haşlanır. Günde 3-5 kere gargara edilir. Ufak çocuklar gargara yapamayacağından çay veya tatlı kaşığında bir fincan kadar içilir.
2-15 gram papatya bir litre suda kaynatılıp süzülür. Gargara yapılır. Ufak çocuklara bir çorba kaşığı miktarı, 4-6 yaşındaki çocuklara bir kahve fincanı içirilir.
3-15 gram kekik bir litre suda kaynatılıp süzülür. Günde üç beş kere gargara edilir. Ufak çocuklara bir çorba kaşığı içirilir.
4- Kust-ül bahri (ud-i hindi) kaynatılıp gargara yapılır. Veya döğülerek tülbentten elenir. Boğaza üflenir. Kust-ül bahri 24 saat suda bırakılır. Bu su ile gargara yapılır.
5- Kayışkıran otunun kökü 40 gram, Su 1 litre.
Kaynatılır günde 2-3 kere gargara yapılır.
6- Haşhaş kozalağı 3 adet Ünnap 5 adet Mercimek 1 avuç
Su 15 fincan
Bu eczalar hep beraber kaynatılıp süzülür. Bununla gargara yapılır.
7- 100 gram lavanta çiçeğinin yapraklan bir litre «-uch haşlanır. Günde 2-3 kere gargara edilir.
8-100 gram biberiye bir lt suda haşlanır.günde 3-5 kere gargara edilir.gargara soğuk olmalı iltihablı boğaza sıcak olmaz
9- Sabah kahvaltından .ki saat önce ve a^my«K kükürt va* ile gargara yapılır. Boğazı yıkamadan yatmalıdır. Boğazdaki frengi ve en habis illetleri dan! tedav* eder.
10- 20 gram karabaş otu, 20 gram papatya, bir litre suda kaynatılıp süzülür. Günde 3-5 kere gargara edilir
11- Damaklar şişer ve agnr. Halk arasında buna Nevazil diyenler vardır. Çam çırası sirke ile kaynatılıp gargara yapılır. Boğaz iltihabına iyi gelir.

0 yorum:

 
Top