BRONŞİT
Bronşit tedavisinde şu ilaçlar kullanılır. 1- Sarımsak, soyulmuş 250 gram
Süzme bal 300 gram
Su kâfi miktar

Sarımsaklar suda kaynatılır ve suyunda ezıhr. Bunun içine bal ilave edilip tekrar kaynatılır. Şurup kıvamına gelince indirilir. Büyükler bir çorba kaşığı, küçükler bir tatlı kaşığı sabah ve akşam içerler.
2- 15 gram papatya bir litre suda kaynatılır. Sabah, akşam sıcak sıcak içilir. '
3- Bir bardak süt içine tepeleme dolu bir çorba kaşığı bal ilave edip sıcak sıcak içilir. Buna bir müddet devam edilirse gögusu yumuşatır, balgamı söker, bronşları açar ve bronşiti tedavi eder
4- Deniz kadayıfı 3-4 gramı bir bardak süt içinde kaynatılır, içilir. Sabah ve akşam birer bardak taze olarak hazırlayıp içmelidir. Bu tedaviye bir kaç gün devam edilirse gögüsü yumuşatır, balgam söker. Bronşları açar şekerli veya şekersiz içilir. Kadayıfı da yenir.
5- Göğüs papatya yağı ile ogulur. Bronşite iyi gelir.
6- Çam çırası bıçakla ince ince yontulur. Çukurca bir kap içerisinde kâfi miktar zeytinyağı ile kaynatılır. Çıra yongaları kahverengi olunca indirip süzülür. Bir şişeye doldurulur. Lüzumu halinde bronşitli hastanın goğusü bu yag ile oğulur. Göğüs üzerine yün veya yünlü kumaş konur ve yatılır. Bronşit eski ise bu ilacı 3-5 gün tekrarlamalı.
7- Hatmi veya Gulhatmı çiçeği 20 gramı bir litre suda haşlanır. Sabah, akşam sıcak sıcak birer bardak içilir.
8- Menengiç ağacının salkım halindeki yemişlerini kurutup kahve değirmeninde çekmeli. Sabah aç karnına ve akşam yatarken kahve gibi pişirip birer çay bardağı içmelidir.
9- Tepeleme dolu bir tatlı kaşığı keten tohumu bir bardak suda haşlanır. Tohumla birlikte sıcak sıcak içilir. Veya keten tohumu bir bardak soğuk suya konur, tohumlar yumuşaymca suyu tohumla birlikte içmelidir Buna bir müddet devam edilir.
10- Karaturp yıkanıp rendelenir. Sıkılıp suyu alınır. Bu su
içine kâfi miktar (turp suyu kadar) süzme bal karıştırılır. Sabah aç karnına ve akşam yatarken bir tatlı kaşığı yenir. Gögü-Sü yumuşatır, balgamı söker.
11- 80-100 gram adaçayı bir litre suda haşlanır, günde 3-5 çay bardağı içilir.
12- 40-50 gram biberiye bir litre suda kaynatılır. Sabah ve akşam birer su bardağı içilir.
13- Çam ağaçlanndaki taze kozalaklar ceviz büyüklüğü kadar olanlar toplanıp 50 gramı bir litre suda kaynatılıp süzülür. Akşamları yatarken ılık ılık bir çay bardağı içilir. Göğüsü yumuşatır, balgam söker, öksürüğü keser.
14- Mirver çiçeği 20 gramı bir litre suda haşlanır. Sabah, akşam birer su bardağı içilir.
15- Ağaç katranı hapından sabah ve akşam tok kamına birer adet alınır. (Bkz. ağaç katranı -öksürük hapı)

0 yorum:

 
Top