SİVİLCELER
Yüzde veya vücudun herhangi bir yerinde bir veya birden çok sivilce görülür. Sulu sivilceler olduğu gibi kuru sivilceler de vardır. Patlayıp akan etrafına sıçrayıp çoğalan biri geçerken bir kaçı çıkan sivilcelerdir. Kuru veya sulu olsun sivilceleri sıkmamak gerekir. Bunların tedavisi ilaçla yapılmalıdır. Sivilceler için şu ilaçları tavsiye ederler.
1- Sulu sivilceler için 25 gram ardıç katranı yarım kilo yoğurtla birlikte iyice çırpılıp merhem yapılır. Sivilceler kuyu suyu ile veya meşekülü suyu ile veya oksijenli su ile yıkanıp kurulanır. Hazırlanan merhem sürülür. Buna bir hafta devam edilir. Küçük çocukların yüzünde görülen ve her tarafa sıçrayan sivilcelere de iyi gelir.

2- Sulu sivilceler için sivilceler 1 nolu reçetede tarif edilen suyla yıkanıp kurulanır. (Euphorbia chamaecyse) Kurutulup toz haline getirilmiş sütligen otu üç ölçek, bir ölçek kına karıştırılır, sulu sivilceler üzerine serpilir. Bu toz açık sulu yaralar ve yeni açılmış kesilmiş yaralara da iyi gelir ve kanı durdurur.
3- Sulanıp iltihaplanan inatçı sivilcelerin tedavisinde haricen ilaç kullanılırken dahilen de ilaç alınırsa tedavi süresi kısaltılmış olur. Bu arada perhize de önem vermelidir. 50 gram şahtere bir litre suda kaynatılır, sabah ve akşam bir bardak içilir.
4- Sulu sivilceler için 10 gram halis mürdesenk, 40 gram ingiliz üstübeci iyice döğülüp kâfi miktar vazalin ile karıştırılıp merhem yapılır. Sivilcelere sürülür. Bu merhem yeni açılmış yaralara da şifalıdır.
5- Bir tencere içine su ve ıhlamur koyup kaynatmah. Başına büyük bir onu alıp buğusuna durmalı. Buna birkaç gün devam etmelidir.
6- Adaçayı kaynatılıp suyu ile pansuman yapmalıdır.
7- Sivilce ve ustura yarasını önce oksijenli su ile pansuman etmeli. Rastık taşı dögülür. Kâfi miktar yoğurtla çırpılır ve sürülür, 3-4 günde tedavi eder.
8- Biri geçmeden bir kaçı çıkan, bilhassa çocukların yüzünde görülen sulu sivilceleri tedavi için sivilcelerin üzerine kalaycı çamuru sürülürdü. Çocukluğumda bu ilacı bana da tatbik etmişlerdi.

0 yorum:

 
Top