EKZAMA
Eski tıpta mayasıl adı verilen ve vücudun hemen her tarafında görülen bir hastalıktır. El, ayak ve yüzde daha çok görülür. Ekzama ciltte kaşıntı ile başlar. Az veya çok kasmanı olduğu gibi sulu ve kuru olanı da vardır. Mahiyeti henüz daha anlaşılmamıştır. Bazı kimselerde yaz aylarında görülür, kışın kaybolur. Bazılarında yaz kış devam eder. Karaciğerden geldiğini söyleyenler olduğu gibi allerjik olduğunu zannedenler ve cilt hastalığı diyenler de vardır. Bunun yaraşıra psikolojik olabileceğini düşünenler dahi olmuştur. Şu var ki ekzamaya tesir eden onu azdıran yiyecek ve içecekler vardır. Domates, turşular, patlıcan, baharatlı, biberli ve kızartmalar akla ilk gelen gıdalardır. Ekzamalılar bunlara perhiz etmelidir. Eski hekimler
---

nına ve akşam yatarken birer bardak içmelidir. Tecrübe edilmiştir.
8- Enginar meyvesinin üst tarafında içine doğru beyaz pa- muk gibi bir madde vardır. Bunu su ile kaynatıp sabah aç kar- nma ve akşam yatarken birer bardak içmelidir.
9- Kara mürverin uç yapraklarından 30-50 gram kadarını bir litre suda kaynatıp sabah aç karnına ve akşam yatarken bi- rer çay bardağı şekerli veya şekersiz olarak içmelidir.
10- Duvarların kuzey tarafında bulunan kabuklu sümüklü böcek (salyangoz) güneş dogmadan toplanır. Bunun salyası ekzama üzerine sürülür. Bilhassa kuru ekzamaya iyi gelir. Bu- na bir müddet devam etmeli.
11- Acıkavun bitkisinin kökünü çıkarıp kurutmah, iyice döğmeli, sabah aç karnına ve akşam yatarken birer kahve ka- şıgı içmelidir. (Ilık su ile)
12- Meşe odunu yakılır. Bunun beyaz külü alınıp zeytinyağı ile karıştırılarak kuru ekzama üzerine sürülür.
13- Çöreotu 60 gram Sarısabır 30 gram Kuru üzüm 150 gram
Bunlar ayrı ayrı döğülür. Birbirine karıştırılıp macun yapılır. Akşam yatarken 30 gram yemelidir. 10-15 gün devam etmelidir.
14- Isırgan yapraklarından 100 gramı bir litre suda kaynatılır. Sabah akşam aç karnına birer bardak içilir.
15- Yarım fincan süzme bal, Bir yemek kaşığı kına, İki tatlı kaşığı nisadır,
Nisadır döğülür. Birbirine karıştırılır merhem kıvamına getirilir. Ekzamalı yerler sıcak su ile yıkanıp kurulanır ve ilaç sürülür. Bu tedaviye 10-15 gün devam edilir. Sulu ekzama için • Şifalıdır.
16- Ayva çekirdekleri su ile iyice kaynatılır. Suyun yüzünde pelte gibi (jöle) bir madde oluşur indirip soğutmalı, soğu
yunca pelte biraz daha koyulaşır. Bunu toplayıp ekzama üzerine sürmelidir
17- 50 gram hindiba kökü bir litre suda iyice kaynatılır. İndirip sûzmeli içine 300 gram süzme bal karıştırıp sabah aç karnına ve akşam yatarken birer çay bardağı içilir.
18- Başta (kafada) görülen ekzama için Ardıç katranı 25 gram
Zırnık 20 gram Vazelin 1000 gram
Bu eczalar birbirine karıştırılıp merhem yapılır. Önce ek-zamah başı baş kili ile iyice yıkayıp kurulamak, hazırlanan merhemi sürmelidir. Ertesi gün baş zeytinyağı ile yağlanır, tki saat sonra baş kili ile yıkanıp kurulanır. Tekrar merhem sürülür. Bu şekilde 15 gün devam edilir. Sonra saçlar ağda ile çekilir. Başa % 10 nisbetinde iodlu alkol (tentirdiyot) sürülür.
19- Ceviz meyvesi üzerindeki yeşil kabukları döğülür veya rendelenip sıkılarak suyu alınır. Bu suya merhem kıvamına gelinceye kadar kma koyup karıştırılır. Ekzama üzerine sürülür. Şayet kuru ekzamaya sürülecek ise bu merhem içine biraz vazelin veya zeytinyağı ilave edip karıştırmalıdır.
20- Ekzama üzerine, ekzama merhemi sürmeli ve 8-10 gün devam etmelidir. Şifa verir merhemler bahsine bakınız.
21- Asitborinli Merhem Asitborik 20 gram Ardıç katranı 30 gram Vazelin 100 gram Yumurta akı 1 adet
Bu eczalar iyice çırpılıp ekzama üzerine birkaç gün sürü-lurse tedavi eder.

0 yorum:

 
Top