CİLT HASTALIKLARI
Yaralar, çıbanlar, kaşıntı ve sivilceler anlatılacaktır. Vucudun herhangi bir yerinde görülen ve bir türlü geçmeyen muhannid yara veya illeti (inatçı) yaralar. Eski hekimler bu yaralara muhannid yara veya illeti habis demişler. Ve şu ilaçlan kullanmışlardır.
1- Akırıkarha 20 gram Kükürt 20 gram Sirke 1 fincan Süzme bal kâfi miktar
Kükürt toz olarak alınır veya çubuk olarak alınmış ise akırıkaraha ve çubuk kükürt ayrı ayrı döğülüp birbirine karıştırılır. Üzerine sirke ilave edilerek merhem kıvamına getirilir. Yaralar üzerine sürülürse tedavi eder. Sedef hastalığına ve frengiye dahi iyi gelir. 2- Saparna 20 gram Sinameki 20 gram Anason 45 gram Çöpçini 20 gram Ravend 20 gram Rezene tohumu 60 gram Şeker 500 gram Su 300 gram
Bu eczalar ayrı ayrı döğülüp tartılır. Şeker su ile kaynatılır, kıvama getirilir. Ateşten indirip doğulmuş eczalar ilave edilerek iyice karıştırılarak macun haline gelir. Hastanın bünyesine göre akşam yatarken 10-15 gram yemelidir. Dilerse şerbet yaparak içer. Bir ay kadar devam ederse habis yaraları tedavi eder. Frengiyi dahi tedavi eder. Hasta dilerse bu ilacı dahılen kullanırken bunun yanısıra haricen de diğer ilaçlardan bınnı kullanırsa tedavi müddeti kısalmış olur. 3- Zeytinyağı (eski) 500 gram
Kükürt 40 gram
Balmumu 40 gram
Adasoğam irice 1 adet
Ada soğanı doğranır ZEYTİNYAĞI ile birlikte hafif ateşte soganiar kızanncaya kadar kaynatılır, indirip suzulur yağın içi. ne önce kükurtu kovup bir müddet kaynatmalı. Sonra balmu. mu ilave edip kanştırmalı ve ateşten indirmeli. Biraz soğuyunca kavanozlara koyup ağzını kapatmalı. Bu merhem inatçıya. yaraları tedavi eder. Hattâ uyuzu dahi tedavi eder.
4- Antep fıstığının (bunun yabanisinin ve menengüç aga-cmın) dal ve gövdesinden çıkan sakızı, geçmeyen yaralar üzerine koysalar yarayı işletir. Temizler ve tedavi eder. Bu sakız antiseptiktir
5- Antepfıstığı ağacı veya menengüç ağacının yapraklarını suda kaynatmah, yapraklar sararınca indirip süzmeli yaprakla-n çıkarıp atmalı. Suyu tekrar kaynatmalı. Suyun dörtte biri uçunca indirmeli. Bu su ile habis yaralar pansuman edilirse iltihabı temizler.
6- Lahana yapraklarını iyice dögmeli az miktar arık su (mâ-i mukattar) ilave ederek çırpmah ve merhem kıvamına getirmeli, cerahatli yaralar üzerine sürmeli, yarayı tedavi eder.
7- Çarpma ve kesme neticesi meydana gelen yara üzerine Foskulak (bovista) denilen mantarın tozunu ekseler veya fos-kulagı açıp iç tarafım yara üzerine koyup bağlasalar kanı hemen keser. Yarayı kısa zamanda tedavi eder. Hattâ geçmeyen inatçı yaralan dahi tedavi eder.
8- Çarpma ve kesme neticesi meydana gelen yara üzerine kantoron yağına batırılmış pamuk koyup bağlasalar (veya kudret narı yağı) yarayı kısa zamanda tedavi eder.
9- Çarpma ve kesme neticesi meydana gelen yara üzerine süzmebal içine toz koyup merhem gibi yara üzerine koyup bağlasalar yarayı iltihaplanmadan korur ve yarayı kısa zamanda tedavi eder. Yaralan temizlemede kullanılır.
10~ Sığır kuyruğu bitkisinin yaprağını yara üzerine koyup bağlasalar tedavi eder.
11- El, kol veya ayak herhangi bir sebepten yaralansa ihmal neticesi yara azmış şişme ve ağrılar başlamış ise, Meşe
dunu yakılır. Közleri üzerine de beyazımsı küller (buna kül çiçeği denir) birikir. Bunu toplayıp bir tülbent üzerine koyma-Tülbenti temiz bir kap üzerine germeli ve üzerine sıcak su dökmeli Kaptaki su dayanılacak sıcaklıkta olunca yaralı el ve kol bu suya sokulur. Yaradan akıntı gelinceye kadar bekletilir. r rahat akar, şişlik iner. Gerekirse birkaç kere yapılır. Sonra
ara üzerine cerahat çekici ilaçlardan biri sürülür.
NOT: Bu pansuman tekrarlanacaksa yeniden kül çiçeği ve kaynar su yapılmalıdır.
12- Çocukların ve bebeklerin başında çıkan yara için bu merhemi bir kere sürseler kâfidir. Bu merhem yakmaz ve acıt-" az Altı adet kabuklu ceviz (kuru kabuklu) yanan mum ateşi üzerinde tutularak yakılır. Cevizler yanınca bir çömlek içine konur ve çömleğin ağzı kapatılır. Cevizler çömlekte kömür haline gelir. Ceviz kömürü iyice döğülür. Bunun içine 7 gram barut 100 gram mum yağı ilave edilip karıştırılır. Siyah bir merhem olur, bu merhem ağzı kapalı kavanoz içinde murıaıa-za edilir Çocukların başına sürülür.
13- Göztaşı (bakır sülfat) ateşte yakılır. Külü zeytinyağı ile karıştırılarak merhem kıvamına getirilir. İnatçı yaralara su-rülürse tedavi eder.
14- Çarpma ve kesme neticesi meydana gelen yaralar için kurşun yağını gazlı bez veya pamukla beraber yara üzerine koyup sarmalı kam keser, yarayı iltihaplanmadan kısa zamanda'tedavi eder. Bir sefer sürmek kâfi gelir. İksir gibi bir ilaçtır. Zeker ve ferçteki yaraları dahi tedavi eder. Yağlar bahsine bakınız. Kurşun yağı
15- Yara ve çıbanlar için Damla sakızı 5 gram Yemek tuzu 4 gram Kükürt 5 gram
Göz taşı 4 gram (ateşte yakılmış olarak) Bu eczalar iyice döğülür. Toz haline getirilir. Kâfi miktar
Zeytinyağıilave edilerek Hafif ateşte eritilir. Merhem kıvamın, zeynnyağı ilave edilerek hatıl getirilir. Kavanoza konur, ağzı Kapatılır bu merhem her çeşit inatçı yaraları ve çıbanları iyileşltirir. Frengiyi dahi tedavi ettiği söylenmiştir.

0 yorum:

 
Top