İSHAL
Büyük abdestin sulu gelmesi haline ishal (amel) diyoruz, ishalin' az, fazla, daha fazla (su gibi) yaghmsı, sümüklü ve kanlı olmak üzere çeşitlen vardır. Çoğu ağrı ve sancı yapar, ishal çeşitli hastalıklardan olur. Bunların başında kolera, tifo gibi tehlikeli olanları gelir. Üşütmeden yiyecek ve içecek gibi maddelerin bozukluğu bünyenin bir takım yiyeceklere karşı hassasiyeti olabilir. Meyve ve tatlılar üzerine içilen su da ishale sebep olabilir. İshale tutulanlara yağlı ve tatlı şeyler veil-mez. ishali kesmek için şu ilaçlar verilir:
1- Dört adet mazı bir adet hindistan cevizi (ufak) bunlar dögülüp elenir. Yemeklerden sonra birer kahve kaşığı içilir.
2- incir yaprağı kurutulup doğulur. Kahve gibi şekersiz pişirilir. Yemeklerden önce birer fincan, ishal fazla ise birer çay bardağı içilir.
3- Kızılcık veya kızılcık murabbası yenir.
4- Leblebi unu yense ishali keser.
5- Bir avuç çay avuç içinde ovalanır, soğuk su ile içilir.
6- 3 gram kilermeni bir adet rafadan yumurta ile karıştırılıp aç karnına yemelidir.
7- 3 gram zamkı arabi sac veya demir tava üstünde sara-rmcaya kadar kavrulur. Su ile içilir.
8- Bir adet meşe mazısı iyice doğulur. Bir çay bardağı soğuk su ile içilir.
9- Bir bardak bal şerbeti içilirse ishali ve karın ağrısını keser.
10- 2 gram çekilmiş sumağ! bir miktar su ile içmeli veya 4 gram sumak meyvesini 200 gram su ile kaynatıp içmelidir. ishali keser.
11- Safran 2 gram, Anber 2 gram Afyon 3 gram, Nişasta 1 gram

Bu eczalar birbirine karıştırılır. Karabiber büyüklüğünde haplar yapılır. Sabah akşam birer adet içilir. Birinci veya ikinci gün ishali keser.
12- Çöreotu 10 gram Kereviztohumu 12 gram Kimyon 14 gram
Bu eczalar saç üzerinde ayrı ayrı kavrulur. Fazla kavrul-mamalı. Rengi dönünce indirip dögmeli, birbirine kanştırma-h, sabah aç karnına ve akşam yatarken 3-4 gram içmelidir.
13- Ayva filizlerinden 25 gram bir litre suda kaynatılır, sabah akşam birer çay bardağı içilir.
14- 50 gram meşe ağacı kabuğa bir litre suda kaynatılır. Günde üç çay bardağı içilir.
15- 50 gram adaçayı bir litre suda kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilir.
16- Bir adet atkestanesi meyvesi dögülür. Günde üç kere birer kahve kaşığı içilir.
Çocukların ve Bebeklerin İshali İçin
1- Nişasta ile sirkeyi pelte gibi pişirip üzerine bir miktar kuru nane bir miktar sumak ilave edip bir bez üzerine sıvama-lı. Çocuğun göğsünden göbeği üzerine kadar sıcak (çocuğun dayanabileceği derecede) yakı olarak koyup sarmalı.
2- Yağsız torba yoğurdu yedirmeli.
3- Nişasta içirmeli veya pirinç lapası yedirmeli, (yağsız)
4- Koruk (ham üzüm) sıkılıp bebeklere bir tatlı kaşığı, daha büyük çocuklara büyüklüğüne göre bir tatlı kaşığı veya bir çorba kaşığı içirilmelidir.
5- 40 gram ayva yaprağı bir litre suda kaynatılır. Çocukla-nn yaşma göre günde 3 kere bir kaşık veya bir fincan içırilir.

KANLI İSHAL (DİZANTERİ)
1- 100 gram kuşburnu (yabani gül meyvesi) bir litre suda kaynatılır. 250 gram süzme bal ilave edilip karıştırmak, sabah akşam birer çay bardağı içmelidir.
2- Sinirli yaprak otunun tohumlarını dögmeli aynı miktar sumak ilave edip iyice kanştırmalı, sabah akşam birer tatlı ka-şıgı yemelidir.
. 3- Akmazı iyice dögülüp elenir. Aynı miktarda terementi ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Ellere yapışmaması için avuç içine kahve veya nişasta sürülür, nohut büyüklüğünde haplar yapılır. Yemeklerden önce birer adet yutulur.
4- Bir baş sarımsağı dögmeli, kahve ile karıştırıp nohut büyüklüğünde haplar yapmalı, günde 2-3 adet yutmalı.

0 yorum:

 
Top