BEHAK VE BERAS (VİTİLİGO) ABRAŞ
İnsanın yüzünde ve ellerinde görülen lekelerdir. Beyaz lekeler. Bu hastalığa eski hekimler behak veya beras demişlerdir. Beyaz lekelere beyaz behak (abraş) adım vermişlerdir. Tıpta buna vitiligo denilmektedir. Siyah lekelere ise siyah behak denilmektedir. (Pitiriyazisverzikolor) Bu hastalıkların sebebi henüz kat'i olarak bilinmemekle beraber pek çok ilaçlar denenmiş, bunlardan bir kısmı faydalı olmuştur. Bu ilaçlardan bir kaçı şunlardır:
1- Sedef otu ezilip suyu çıkarılır. Suyuna tabii sodyum (Natron) karıştırıp merhem kıvamına getirilir. Beyaz lekeler
üzerine sürülür sargı ile sarılır. Bu tedaviye bir müddet devam etmelidir.
2- Karabiber ile tabii sodyum doğulur. Sirke ile karıştırılıp merhem kıvamına getirilir. Beyaz lekeler üzerine şurup sargı ile sarmalıdır.
3- Aabakla (yahudi baklası) unu ile sirke karıştırılıp merhem kıvamına getirilir. Beyaz lekeler üzerine sürülür Uzerı sargı ile sarılır.
4- Karnıyarık bitkisinin köpügümsü suyu beyaz leke üzerine sürülür.
5- Patlıcan yağını beyaz leke üzerine her gün sürmeli. Buna bir müddet devam etmelidir. Lekeler kaybolur. Bu ilacın hükmü bir senedir. Yağlar bahsine bakınız.
6- Karaturp suyu yarım fincan, Süzmebal yarım fincan.
Şap 3 gram,
Bu eczalar birbirine karıştırılır. Sabah ve akşam birer fincan içilir. (Yukarıdaki doz bir seferliktir). Bu tedaviye bir müddet devam edilir. On yıllık behak'ı tedavi eder, demişlerdir.

0 yorum:

 
Top